Poslovni kutak

Gotovo je s traženjem posla u ovoj zemlji: Ukidaju vizu koju koristi 95.000 stranih radnika

Napisao H. H.

“Australija će ukinuti privremene vize popularne kod stranaca i zamijeniti ih vizama za koje je potrebno bolje vladanje engleskim jezikom i radne vještine”, rekao je premijer Malcolm Turnbull u utorak.

Turnbull je odbio sugestije da su promjene vizne politike donesene kao odgovor na zahtjeve desničarskih stranaka, poput Jedne nacije, za jačom nacionalističkom politikom, piše “Jutarnji“…

Međutim, u objavi na Facebooku Turnbull je napisao: “Naše će reforme imati jednostavni fokus: posao Australijancima i australijske vrijednosti“.

Turnbull je rekao da će promjena viza privući kvalifikovanije radnike te veće zapošljavanje Australijanaca za razliku od jeftine radne snage koja je u tu zemlju došla u okviru starih “viza 457“.

“Imigraciona smo zemlja, međutim činjenice ostaju – australijski radnici moraju imati prednost pri zapošljavanju u zemlji. Nećemo više dopuštati da ‘457 vize’ budu vize za poslove koje bi mogli i trebali raditi Australijanci”, rekao je.

Ta je viza uvedena kako bi se ispunila nestašica kvalifikovane radne snage i dopustilo posjednicima vize da dovedu članove porodice u Australiju. Međutim zaglibila je u kontroverzu zbog optužbi da neki poslodavci uvoze radnu snagu zbog niske cijene, a ne da ispune nestašicu kvalifikovane radne snage. Turnbull je na konferenciji u Canberri rekao: “Privodimo kraju kategoriju vize 457. Izgubila je kredibilitet“.

“Vizu 457” trenutno koristi oko 95.000 stranih radnika.

Komentari

komentara