Poslovni kutak

Otkrivamo – Poslovni savjeti iz muškog ugla

Napisao H. H.

Osjećate li nekada da se muške kolege na radnom mjestu penju ljestvama vrlo lako? Muškarci imaju strpljenja i igraju lukavu igru kako bi njihov šef bio impresioniran. Iako žene imaju šarm, one zaostaju u nekoliko profesionalnih ciljeva i iskustava koje im mogu pomoći u postizanju uspjeha poput muškaraca.

U mnogim firmama ćete vidjeti muške kolege kako uživaju na ručku sa svojim šefovima, koji će sigurno hvaliti njihov trud. Čak i ako ste naporno raditi (jednako kao i oni), rijetko da ćete dobiti pohvale kao kolege suprotnog spola. Dakle, da bi se popeli na ljestvicu i postali jaka konkurencija, ovdje je nekoliko lekcija o karijeri koje muškarci znaju, a žene trebaju naučiti. Ako naučite te lekcije, uspjeh će sam doći do vas.

1. Trebate i smijete biti sebični s vremena na vrijeme.

Ovo je jedan od savjeta koji žene trebaju naučiti od muškaraca. Žene su previše emocionalne i sve shvataju osobno. To je razlog zbog čega ćete naći na bilo kakve sebične motive kod kolegica. Muškarci otvoreno govore o tome šta žele i mogu o tome pričati sa lakoćom. Naprimjer, očekivanja od plate, stimulansi za dodatni rad, zadaci i sl. Žene s druge strane promisle dvaput prije nego što pokažu svoju sebičnu stranu. One se osjećaju prestrašeno i strahuju da bi ti sebični motivi mogli pokvariti njihov odnos sa njihovim šefom.

2. Ne povezujte prijateljstvo i posao.

Nikada ne možete vidjeti dvije ili više žena da sjede mirno. Žene su previše pričljive i vole da imaju prijatelje. Muškarci s druge strane su uvijek rezervisani. Oni imaju manje prijatelja na radnom mjestu. Dakle, žene bi trebale iskoristiti i ovaj savjet od muškaraca kako bi napredovale na poslu. Puštanje vašem prijatelju (kolegi) da učini nešto što može vama naštetiti, uticat će na vaš posao. Dakle, ograničiti vaše prijateljstvo sa vašim kolegama.

3. Samopouzdanje.

Kada muškarac kaže nešto pogrešno ali sa samopouzdanjem, čini će se kao istina. Žene bi trebale poslušati ovaj savjet i uvjeriti njihove klijente u ono što govore. Šarm neće presuditi da sklopite neki posao. Trebate prvo veliku količinu samopouzdanja kako bi čitali um vašeg klijenta i promijenili njihove stavove.

4. Zdrava konkurencija.

Žene ne vole konkurenciju i vjeruju da im prijateljstvo ili dobro ponašanje može pomoći u izgradnji zdravog radnog okruženja. Međutim, morate imati konkurentan um, tako da se možete održati na poslu i bolje raditi. To je jedan od najvažnijih savjeta vaših muških kolega.

cure.ba

Komentari

komentara