Poslovni kutak

"Legnemo u 6 sati k'o kokoši" – Nagrada 20.000 dolara onome ko Bosnu spasi od mraka!

Napisao admin

Ujedinjeni narodi nude 20.000 dolara onome tko osmisli jeftino rješenje, temeljeno na obnovljivim izvorima energije, kojim bi se omogućilo spajanje na struju za oko 30.000 bosanskih obitelji koje žive bez struje.


Novac (Foto: Cure.ba)

‘Oko 6, 7 sati legnemo. Imam neki agregat što su mi dali, ali tko će ga puniti. Nekada ga napunim kada imam novaca. A kada nemam legnemo u 6, 7 sati ko` kokoši’, kaže 53-godišnji Rizvo Isaković.

Njegova obitelj godinama živi bez struje u malenom bosanskom selu Gornja Bitunja, oko 12 kilometara udaljenom od mjesta Stolac. Najbliži dalekovod od njihove je kuće udaljen više od kilometra. No i Rizvo, i njegova supruga, 21-godišnji sin, stari otac i majka vesele se mogućnosti da konačno u budućnosti dobiju struju.

‘Dobro da ona dođe dok sam ja živa, nek moja djeca žive i nek su živi i zdravi’, kaže baka Nefa Isaković.

Naime, Ujedinjeni narodi nude 20.000 dolara onome tko osmisli jeftino rješenje, temeljeno na obnovljivim izvorima energije, kojim bi se omogućilo spajanje na struju za oko 30.000 bosanskih obitelji koje su se nakon rata vratile svojim domovima u kojima ni dan danas nema struje.

Naime, obnovljivi izvori energije u vidu solarnih ploča postoje svugdje u svijetu, no UN-ov Razvojni program traži nešto jeftinije i korisnije za vrijeme jakih zima BiH kada nema puno sunca.

Pobjedničko rješenje, javlja APTN, ne bi trebalo koštati više od 5.000 eura. Trebalo bi biti jednostavno za rukovanje i održavanje te bi mora osiguravati dovoljno tople vode i struje koliko je potrebno prosječnoj obitelji.

‘Rješenje je prvenstveno namijenjeno starijim ljudima i treba biti jednostavno za korištenje’, dodaje Yuri Afanasiev, UN-ov koordinator u Sarajevu. Dodaje da bi se ono potom koristilo i u ostalim dijelovimasvijeta gdje je to potrebno.

dnevnik.hr

Komentari

komentara