Moda

Savjeti Coco Chanel koji i danas važe – Moda je prolazna, ali je stil vječan

Napisao admin

“Moda je prolazna, ali stil je vječan.” Ovo su riječi legendarne dizajnerke Coco Chanel, koja je iskreno vjerovala da je ljepota u jednostavnosti. Ako želite da i u vama prepoznaju damu od stila, imajte na umu ovih nekoliko savjeta Coco Chanel koji možda kriju pravu formulu ženstvenosti.


djevojka (foto:cure.ba)

MALA CRNA HALJINA

Predstavila je malu crnu haljinu 1926. godine i na taj način dala veliki poklon svim ženama na svijetu. Ona je željela da stvori haljinu koja će biti idealna za dan i noć, da bude seksi i raznovrsna, da izgleda drugačije čim se promijene modni detalji. Ako je prije Chanel crna smatrana bojom žalosti, poslije nje je postala klasika i moderna. Ona je ponudila damama sopstveni model elegancije i one su to prihvatile sa zahvalnošću.

IDEALNA SUKNJA PREKRIVA KOLJENA

Coco je smatrala da su koljena žena ružna, pa je kreirala modele koji ih sakrivaju. Kreacije “Chanela” naizgled su samo za poslovne prilike, suknje su uglavnom ravne i uske, ali su nevjerovatno elegantne.

CRNO-BIJELA KLASIKA

Coco nije bila pristalica toga da se za svaku sezonu promovišu moderne nijanse i smatrala je da žena treba nosi one boje koje joj lijepo stoje. Ona je savjetovala pripadnice ljepšeg pola da bez bojazni kombinuju crnu i bijelu koje zajedno čine savršen sklad.

PANTALONE PRUŽAJU UDOBNOST

Coco Chanel je prva dizajnirala, ali i nosila pantalone, u vrijeme dok su se žene još uvijek utezale u korsete i pokrivale suknjama do poda. Njena smjelost je kritikovana, ali ubrzo su se muške pantalone uselile u ženske ormare, jer pružaju udobnost i omogućavaju ženi slobodu pokreta. Coco je najčešće nosila pantalone kraćih nogavica u kombinaciji sa skupim klasičnim džemperom preko dana. Za veče je kreirala široke pantalone po kojima je Marlen Ditrih, između ostalog, postala upamćena.

SAVRŠENO MUŠKO-ŽENSKO ODIJELO

Coco Chanel je eksperimentisala sa svim odjevnim predmetima koje su bile odličje muškog roda, od džempera koje su nosili školarci do jakni od tvida. Imala je slabost prema prugastim prslucima pomoraca, koje je upotpunila sa bezbroj perli. Coco je smatrala da svaka žena u ormaru treba da ima klasični sako od tvida koji može da kombinuje sa suknjama i pantalonama.

JAKNE BI TREBALE BITI MEKANE

1925. godine je dizajnirala svoju prvu mekanu jaknu koja je odgovarala ženskoj figuri i nije ometala kretanje. To je bio potpuno novi pristup, jer su do tada jakne za žene morale da budu veoma rigidne i neprijatne za nošenje. Chanel je ponudila damama delikatnu svilu, komotna ramena i uske rukave.

BEZ PREVIŠE DETALJA

Coco Chanel je voljela modne detalje, kombinovala je bižuteriju sa skupim nakitom. Rijetko kada je iko mogao da je vidi bez niza bisera, perli od rubina, smaragda, dragog kamenja, broša, beretke ili šešira koji je voljela da navuče gotovo do obrva. Ipak, ona je uvijek savjetovala žene da prilikom stavljanja modnih dodataka posljednji skinu, kako ne bi pretjerale.

LUKSUZ MORA BITI UDOBAN

Dnevna i večernja toaleta Chanela kreirana je tako da ne sputava pokret. Niske potpetice, bluze bez rukava ispod jakne, torbe na dugim ručkama – sve je trebalo da pruži ženi udobnost. Coco Chanel nikada nije stvarala modu zarad mode.

MODERNE CIPELE U DVIJE BOJE

Coco Chanel je obožavala kombinaciju crne i bijele, tako da njene čuvene crno-bele sandale nisu bile iznenađenje. Coco je verovala da u takvim cipelama žena izgleda seksepilnije, a njeno stopalo manje.

PARFEM JE VAŽAN KAO I ODJEĆA

“Žena koja ne nosi parfem nema budućnost”, govorila je Coco Chanel. Ona je savjetovala žene da stavljaju parfem na mjesta gde bi voljele da ih muškarac poljubi. Chanel je 1922. godine predstavila miris koji je osvojio milione žena i muškaraca.

cure.ba

Komentari

komentara