Moda

Prepoznatljiva po stilu – ARDUANA PRIBINJA O MARAMI: Zašto nosim maramu?

Napisao admin

Muslimanima danas nije lako…


U vrijeme kada u komšijskoj Sloveniji raspravljaju o zabrani nošenja hidžaba, kada islamofobija doživljava svoj vrhunac i kada su tome više izložene one nježnijeg spola (jer muškarcima na čelu ne piše religijska pripadnost), magazin Azra donosi vam priču o novinarki Al Jazeere Balkans. Prepoznatljiva po stilu i profesionalizmu, Arudana Pribinja.

S puno stila nosi svoju maramu! Kako je ta svilena i lijepa tkanina na glavi postala pravi lakmus papir za demokratiju i sjajan detektor za fašizam.

Želim reći da muslimanima, generalno, danas nije lako. Kad je o marami riječ, nositi je u dominantno kršćanskom društvu i biti prihvaćen i uvažavan i ranije je bi izazov. Živjeti danas s maramom u okruženju koje se te marame boji, iznimna je hrabrost. U kontekstu vremena u kojem živimo, žene nemaju drugog izbora nego ponuditi okruženju najbolju verziju sebe. Usavršavati svoje profesionalne i ljudske kapacitete u mjeri u kojoj ih se ne može ignorirati. Raditi na sebi kako bi bili prepoznate po ssvojoj izvrsnosti, te kako zbog iste ne bi mogle biti ignorirane. Ne vidim drugi način. Ne mislim da je rješenje u panel diskusijama, forumima i marketinškim klipovima o muslimanima koji, eto, nisu drugačiji od ostalih.

U nastavku inervjua, nastavlja:

Ljudi u svakoj zemlji primjećuju one koji su drugačiji. U posljednje vrijeme, aerodromi su najneprijatniji dio puta i vrlo zanimljivo da su susjedi u Zagrebu, u mom slučaju, pokazali najdetaljnijim u aerodromskim kontrolama. Jedino su oni insistirali da na aerodromu skinem maramu. Ponudili su posebnu prostoriju i udovoljili mom zahtjevu da me pretrese žena. Svejedno, bilo je to vrlo ponižavajuće iskustvo.

senzacija.ba

Komentari

komentara