Moda

Istina ili mit – Sedam stvari koje svaka žena treba znati o grudnjaku

Napisao admin

Znate li da grudnjake prate mnogi mitovi i mnoge zablude? Ako želite upoznati pravo stanje stvari, otkrijte gdje se kriju ti mitovi.


Grudnjak (foto: cure.ba)

Grudnjak… Tako jednostavan predmet, a opet izvor tolikih frustracija i komplikacija. Boja, veličina, oblik, materijali… Prilikom kupovine žene moraju paziti na milion stvari, a muškarci ionako samo misle kako da ih skinu. No, jedna stvar je itekako primjetna – uz grudnjake se vežu mnoge iluzije i mitovi. Vrijeme je da ih raskrinkamo!

Neki grudnjaci izazivaju rak?

Brojni ljudi misle da podstavljeni grudnjaci, kao i oni sa žicama te nekim drugim dodacima poput silikona ili ulja, mogu uzrokovati rak dojke. Teorije koje su se pojavile o tome temelje se na mišljenjima da takvi grudnjaci sadržavaju određene štetne materije. No, ne postoji nijedno ozbiljno istraživanje koje potvrđuje ta mišljenja. Dakle, ne morate se plašiti jer je ovo još samo jedan rašireni mit.

‘Znam svoju veličinu grudnjaka!’

Stvarno? Možda vas je neko uputio u to kad ste tek zakoračile u svijet grudnjaka, ali mnogobrojni stručnjaci se slažu da nema jedinstvene veličine. Grudnjaci se mijenjaju s godinama – mijenjaju se njihovi oblici, materijali, veličine… To znači da grudnjak morate isprobati prije kupovine jer vam možda baš kod tog modela trebaju veće korpe. Imajte na umu kaka je izrazito važno da vam grudnjak pristaje.

Spavanje u grudnjaku održava grudi jedrima

U ovo vjeruju mnoge žene te se muče godinama i spavaju u grudnjaku. No, to je zaista glupo vjerovanje. Dok spavate, grudi su u određenom položaju i grudnjak ih ni na koji načine ne podupire. Sve što dobijete je samo – neudobno spavanje.

Bijeli grudnjak se najmanje vidi ispod bijele odjeće

Mnoge žene ispod bijelih košulja, majica i haljina odijevaju bijele grudnjake jer misle da su oni najmanje primjetni. Je li to baš tako? Stilisti kažu da to ne može biti dalje od istine. Ako želite grudnjak koji se neće vidjeti ispod odjeće, odnosno vidjet će se najmanje, onda birajte grudnjake bež tonova – oni se najmanje vide, čak i ispod bijelih majica.

Grudnjaci zapravo uzrokuju brže opuštanje grudi?!

Upravo su takvu poruku poslali francuski istraživači koji su do toga zaključka došli nakon relativno opsežnog istraživanja. No, dobar dio stručnjaka smatra da nije riječ o relevantnom istraživanju te da ima puno nedostataka. Dakle, ne morate strahovati – grudnjaci su ipak tu kako bi vaše grudi što duže održali jedrima.

Dobar grudnjak može trajati cijeli život

Uprkos tomu što neke žene tako misle, to ipak ne znači da je istina. Ništa ne traje cijeli život pa tako ni grudnjaci. Tačnije, stručnjaci savjetuju da se grudnjaci mijenjaju otprilike svakih godinu dana.

tportal

Komentari

komentara