Moda

Nekoliko ideja za zrele dame koje žele skinuti godine: Trendi frizure s kojima ne možete promašiti

Napisao H. H.

Starenje je neizbježan proces, a godine korištenja različitih boja za kosu, ravnanja ili feniranja također se jasno vide i na kosi koja ne izgleda jednako kao npr. u dvadesetima.

Dobro je poznato da proces starenja utiče na izgled naše kože, ali i na kosu koja postaje prošarana sijedim vlasima, porozna, lomljiva i manje podatna za oblikovanje.

Smanjenje razine melanina donosi i sve veći broj sijedih vlasi, posebno nakon 50. godine, dok u dobi iznad 60, zbog smanjenja razine nekih hormona, dolazi i do rijeđenja kose.

Kako se mijenjaju izgled i stanje kose, njega koja je vrijedila kad smo bili mlađi više ne vrijedi te svakako treba promijeniti beauty rituale.

Procesom starenja mijenja se tekstura kose pa sijede vlasi izgledaju deblje od drugih i neposlušnije su za oblikovanje, stoga se svakako preporučuje korištenje hidratizujućih preparata, piše “tportal“.

Sijede vlasi često izgledaju suho, što je rezultat smanjenog lučenja lojnih žlijezda u folikulu dlake, a ovo je još više vidljivo na dugoj kosi – što je i razlog da se mnoge žene iznad 50 odlučuju za kraće varijante frizura.

Kratka kosa, ističe stilistica Valerie Maine iz Redkena, definitivno skida godine.

‘Kraća kosa često je jednostavnija za oblikovanje, a može, naravno samo ako je dobro ošišana, dati dojam punije i gušće frizure’, objasnila je Maine.

Jedan od najefikasnijih načina na koje to možemo učiniti, ističu stilisti, osvježiti je frizuru bojom, pramenovima, dužinom ili zašto da ne – šiškama.

Ipak, trebate znati kako kratka kosa traži više brige nego duža, a ako se odlučite za promjenu, neka frizer uzme u obzir strukturu kose i vašu beauty rutinu.

‘Neka frizura naglasi dijelove lica koji vam se najviše sviđaju, npr. oči, usne ili jagodice’, kaže Soons.

Evo nekoliko ideja za zrele dame koje žele skinuti godine:

Duži slojeviti bob

Prekršite tradicionalna pravila o bob frizurama i odlučite se za nešto totalno cool, a bez puno muke! Dulji slojevito ošišan bob, poput onih glumačkih legendi Meg Ryan i Cate Blanchett, odlično je rješenje za sve one koji vole klasiku s odmakom, a ne žele se odreći duljine. Bitno je da je kosa ošišana u laganim slojevima kako bi se mogla stilizirati s malo pjene za ležerni razbarušeni look. Ako je dobro ošišana, ovakva frizura nije teška za održavanje.


Pixie

Ako niste tip kojem se ujutro da trošiti vrijeme na oblikovanje kose, ovo je idealan tip frizure s kojim nema puno brige. Riječ je o mladenačkom stilu koji će pouzdano dati teksturu i volumen. Ako niste hrabri, možete se odlučiti i za duži pixie koji će sigurno stvoriti iluziju bujnije kose, no bitno je da je dobro ošišan, u postepenim slojevima, pa neka vas inspirira prepoznatljiva moderno-klasična frizura Helen Mirren.


Ravni bob

Ovakva frizura, osim što garantirano skida godine, doista nikad neće izaći iz mode. Stilisti upozoravaju kako praktični bob pristaje svima, a da bi izgledao trendi, zahtijeva redovite odlaske frizeru – barem svakih šest do osam tjedana. Monica Bellucci (55) hrabro je ošišala svoju dugu kosu, za što je dobila bezbroj komplimenata, a ovaj mladenački stajling dodatno ju je pomladio pa izgleda bolje no ikada.

Dječački kratka kosa

Mladenački kratka kosa, kakvu godinama nosi Kris Jenner, istaknut će lijepe crte lica i zasigurno skinuti godine. Svakako ne zaboravite na redovito održavanje duljine i izrasta koji se na kratkoj kosi više vidi.

Komentari

komentara