Moda

Senzori u odjeći – Majica koja vibrira kad se pogrbite

Napisao admin

Senzori u odjeći mogli bi u budućnosti ne samo da prate zdravlje ljudi, već da ih i treniraju u golfu, jogi ili pilatesu. A što je najbolje, majice ne izgledaju tako loše!


majica (foto:tportal.hr)

Stilovi u modi se povremeno ponavljaju, ali u budućnosti bismo umjesto stvari kakve smo nosili u našoj mladosti, mogli da nosimo odjeću opremljenu visokom tehnologijom. 

Američka kompanija “Artefact” razvila je koncept majice za vježbanje pilatesa koja je prepuna različitih senzora. 

Majicu “Move” osmislila je Dženifer Darmur, a glavni zadatak joj je da prati kretnje vežbača tokom vježbanja pilatesa. 

“Kako bi nosiva tehnologija postala uobičajena, mora prestati da bude patent i zaista početi da poboljšava ljudske živote’, pojašnjava Dženifer svoj izum. 

“Move” je ispunjena senzorima koji bilježe pokrete tijela i šalju podatke na iPhone odnosno iPad gdje aplikacija analizira te podatke i odlučuje da li je tehnika koju vežbač koristi pravilna ili ne. 

Ukoliko zaključi da je položaj u kojem se vežbač nalazi neispravan, upozorava ga vibracijom, a na ekranu pokazuje šta je ispravno, a šta neispravno napravljeno. 

Iako je “Move” prilagođen za pilates, može se prilagoditi i za druge aktivnosti poput golfa, plesa ili joge. 

U budućnosti bismo tako mogli vježbati u privatnosti sopstvene dnevne sobe i biti sigurni da vježbe izvodimo pravilno, kao što bismo ih izvodili uz asistenciju instruktora. 

Inače, “Artefact” i Dženifer Darmur već su ranije razvili “Modwells” sistem senzora ugrađenih u odjeću koji bi trebalo da prate fizičko i zdravstveno stanje korisnika i te podatke šalju po potrebi ljekaru ili samom korisniku.

tportal.hr

Komentari

komentara