Moda

Kako da prepoznate kvalitetnu odjeću: Trikovi koje bi svako trebao da zna!

Napisao A. K.

Uvijek je važno da dobro procijenite konstrukciju detalja vaše odjeće.

Ovo je pogotovo važno kod naknadno dodanih detalja kao to su dugmad, perle, čipkasti dijelovi i šljokice.

Istina je da današnja odjeća nije toliko kvalitetna i izdržljiva kao odjeća od prije par decenija. Kvalitet odjeće je opao, bilo da kupujete u nekoj skupoj prodavnici odjeće ili ipak na buvljaku. Upravo zbog toga je vrlo važno da pomno promotrite odjeću koju namjeravate da kupite prije nego što je platite. Kvalitetna odjeća je poput podsvjesne poruke, nećete ni biti svjesni kako dobro izgledate u novoj i kvalitetnoj odjeći. Kroz nekoliko koraka naučite da procijenite kvalitet odjeće:

Procijenite konstrukciju detalja

Uvijek je važno da dobro procijenite konstrukciju detalja vaše odjeće. Ovo je pogotovo važno kod naknadno dodanih detalja kao to su dugmad, perle, čipkasti delovi i šljokice. Dobro promotrite i kvalitet detalja, kao i način na koji su prišiveni na odjeću. Provjerite jesu li ti detalji prišiveni, ili su samo zaljepljeni za odjeću. Ako su detalji zaljepljeni za odjeću, to može dovesti do odlepljivanja i gubitka tog detalja, što samim tim narušava izgled tog komada odjeće. S druge strane, ako su ti detalji ušiveni, to označava kvalitetan rad, a samim tim i duži vijek tog dijela odjeće. Također, provjerite kako su perle i šljokice pričvršćene. Ako su ušivene, jedan nespretan pokret može dovesti do katastrofalnih posljedica, piše “Stil“.

Provjerite izdržljivost farmerki

Farmerke se inače smatraju potpuno zasebnim dijelom odjeće u modnom svijetu. Kao i kod svih ostalih vrsta tekstila, tako i kod farmerki nije sav materijal jednakog kvaliteta. Prilikom isprobavanja farmerke prije kupovine, trebali biste se pozabaviti procenjivanjem izdržljivosti materijala. Kako bi provjerili kvalitet materijala, ne morate ga rastezati, sve što treba da učinite jeste da dignete farmerke ispred lampe ili nekog drugih izvora svjetlosti, i procijenite koliko svjetlosti prolazi kroz materijal. Ovo je jedan vrlo jednostavan način da provjerite kvalitet i izdržljivost džinsa. Što manje svjetlosti prolazi kroz materijal, to će duže farmerice trajati. Pokušajte ovaj trik prilikom iduće kupovine.

Pregledajte način šivenja odjeće (šavove)

Dok pregledate odjeću, uvijek treba dobro da promotrite na koji je način odjeća šivena i kako izgledaju šavovi. Stručnjaci napominju da neravan šav ne mora uvijek da znači da taj komad odjeće nije dobro sašiven, on može da znači da je taj dio odjeće šivan ručno, što je jedan od najkvalitetnijih načina šivenja. Prilikom pregledavanja šavova posebnu pažnju obratite na čvrstinu niti (konca). Što je nit tanja, to znači da će ubrzo pući i da ćete taj komad odjeće morati ponovo da šijete. Također, gledajte odjeću koja na sebi ima dupli šav, jer on osigurava dugotrajnost odjeće i spriječava pucanje. I kod duplog šava također treba da pripazite na debljinu niti, te na način na koji je šivena.

Osjetite tkaninu

Prilikom kupovine odjeće, obično imamo naviku da dodirnemo taj komad odjeće koji nam je zapao za oko. Iako nesvjesno, tako procjenjujemo kvalitet odjeće. Inače je ovaj postupak kratak i iz njega možemo imati samo površni utisak o tom komadu odjeće. Prilikom pregledavanja odjeće, i prije kupovine, treba dobro da provjerite kvalitet materijala dodirom. Neki lagani materijali, kao što je svila mogu jako lagano da se oštete nošenjem. Kada uzmete komad odjeće u ruku, stisnite ga u šaci da vidite kako će se materijal ponašati. Ako je odjeća izuzetno meka i ako je na dodir ostala nepromjenjena, to znači da je kvalitetna. Kao što vidite, sve je u dodiru.

Dobro proučite etiketu na odjeći

Iako se ovo čini kao nešto nije vrijedno spomena jer to već znate i radite. Priznajte sami sebi da često uzmete etiketu u ruke i samo pročitate cijenu. Veliki broj ljudi jednostavno zaboravi da prouči etiketu. Ovo se najčešće događa kada kupujete putem interneta, ili ako ime odjeće glasi npr. džemper od kašmira, ili svileni šal. Iako se ti dijelovi odjeće mogu činiti kao da su od tog materijala, zna se dogoditi da su lažnjaci. Prilikom kupovine, recimo džempera od kašmira, dobro provjerite etiketu. Ako je džemper od kašmira na etiketi će pisati 100% kašmir (eng. Cashmere). Ako već plaćate za kašmir, svilu ili bilo koji drugi fini materijal, pobrinite se da i dobijete taj fini materijal.

Potražite odjeću sa dodatnim materijalom

Baš kako se sezone mijenjaju, tako se mijenja i naše tijelo. Ako odlučite da uložite novac u kvalitetnu odjeću, onda očekujete da taj komad odjeće nosite i u godinama koje dolaze. Kako bi spojili ugodno s korisnim, u predstojećim godinama i promjenama na telu, prilikom kupovine potražite odjeću koja na sebi ima malo više materijala. kako se vaše tijelo mijenja, tako možete odnijeti odjeću da se suzi ili proširi.

Uzmite dovoljno vremena prilikom kupovine

Isto kako i prilikom dekorisanja torte ili pravljenja poklona trošite dovoljno vremena, tako i prilikom odabira odjeće. Treba dobro da promotrite komad odjeće prilikom kupovine i pozabavite se svakom sitnicom. Upravo zbog ovoga neće doći do neprijatnih iznenađenja kada se ponovite.

Komentari

komentara