Ljubav i veze

Istraživanje – Znate li koja su najprljavija mjesta u restoranima?

Napisao admin

Istražujući na kojim se mjestima u restoranima skrivaju strašne bakterije, novinari ABC Newsa u tajnoj su inspekciji obišli 10 restorana u tri američke države.


restoran (foto:cure.ba)

Uzimali su bris uzoraka s površina u restoranima s kojima obično dolazimo u kontakt, a analiza je pokazala da su najprljavija mjesta stolice, jelovnici, kriške limuna poslužene uz jelo ili piće te soljenke koje se nalaze na stolovima. 

U analizi uzoraka, Zavod za mikrobiologiju NYU-a otkrio je da su na 70 posto stolaca pronašli 17 različitih vrsta bakterija, uključujući i sojeve E. coli.

Na jelovnicima koji su analizirani pronađeni su stafilokoki, a na kriškama limuna koje se su korištene kao dekoracija na piću i jelu pronađene su također zabrinjavajuće klice. Polovica svih analiziranih kriški limuna bila je kontaminirana fekalijama. Snimke su pokazale da osoblje u restoranima najčešće ne koristi rukavice ili pribor kad poseže za kriškama, nego to čine golim rukama. Ako nisu dobro oprali ruke nakon nužde, mogućnost kontaminacije je vrlo velika. Kora limuna u vašem piću također je izvor moguće zaraze, budući se njihova kora rijetko pere. 

Isto vrijedi i za staklenke sa solju i paprom, koje se koriste često, ali rijetko peru. Polovica analiziranih uzoraka pokazala je da su soljenke kontaminirane. Puni klica su i rubovi čaša na kojima je pronađeno više vrsta bakterija, uključujući i one povezane s tuberkulozom. Zanimljivo, manje nego na jelovnicima, pronađeno je bakterija na slavinama i kvakama toaleta. 

Kako se zaštiti od potencijalne infekcije? Sjednite, naručite hranu, a onda 20-ak sekundi perite ruke toplom vodom i sapunom prije jela, savjetuje Daily Mail.

cure.ba

Komentari

komentara