Ljubav i veze

Lomimo stereotipe – Plavuše ili crnke, zar je bitno?

Napisao admin

Kao sto ne treba suditi o knjizi prema izgledu korica, parfem na osnovu bočice, film na osnovu naslova, tako ne treba suditi ni po boji kose osobe koja je nosi.


Crnka i plavuša (Foto: Cure.ba)

Kad smo već kod toga ne postoji nijedan naučni dokaz da žene prirodno svijetle kose nisu podjednako inteligentne kao brinete, ali čuveni stereotip o glupim plavušama tvrdoglavo nastavlja da živi.

Muškarcima je uvijek lakše da plavušu prihvate kao ležernu i rasterećenu, a debeljucu kao veselu osobu. Otkrića pokazuju da razni stereotipi, od boje kose do veličine grudi imaju značajan uticaj na percepciju žena u društvu. Možda se plavuše stvarno bolje zabavljaju u životu, ali im to nije od velike pomocći u poslu. U jednom istraživanju, od poslodavaca zatraženo je da pregledaju profesionalne biografije uz priložene fotografije žena koje su se prijavile za posao računovodje. Osim što su brinete dobile više glasova u odnosu na crvenokose i plavuše, predložen je i znatno veći iznos za njihovu platu. 

Istorijski gledano, crvenokose su bile predmet divljenja u Grckoj i Italiji, glorifikovane u poeziji Stare Grcke i čest izvor inspiracije slikara, naročito Ticijana. Ipak u drugim dijelovima Evrope crvenokose žene izazivale su nepovjerenje čak su bile žrtve osuda i progona. U 16 i 17 vijeku crvena boja kose bila je dovoljan dokaz vještičijeg. Ali su i žene “vrele krvi” djelimicno i zbog “vatrene ” boje kose, divlje i vrlo seksi. Istorijski gledano idealan muškarac na tlu Evrope bio je visok, crne kose i zgodnog tijela. 

Plavuše – Njima se često pripisuje dječija nevinost, seksi i zabavne žene, komunikativne, sklone zabavi i naravno, da ih ne krasi visok IQ. Da je ovo tipičan primjer stereotipa navodim primer:

-Princeza Dijana – nevina plavusa

-Pamela Anderson – plava seks bomba

-Marilyn Monroe – tipičan primjer plavuše koja se jednostavno prepustila stereotipu i vladala se u skladu sa očekivanjima okoline

Toliko o stereotipu što se tice boje kose, a razmislite malo i o drugim karakternim osobinama. Na primjer kako dijelite misljenja o osobama sa kratkom/dugackom kosom, debeli/mrsavi ljudi, lijepi/ružni, velike/male grudi….

Stereotip je čudo, uglavnom ima negativnu konotaciju, zbog diskriminacija zasnovanih na pogrešnim pretpostavkama. Ponekad stereotipi mogu da budu štetni i da naruše našu percepciju i moć rasuđivanja, piše Maksimalno.com.

Pamet u glavu, stereotip napolje!

cure.ba

Komentari

komentara