Ljubav i veze

ZLOČIN KOJI JE ŠOKIRAO BiH: Haris je pustio Jasminu da se utopi i sada tvrdi…

Napisao H. H.

Općinski sud u Zenici potvrdio je optužnicu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) protiv Munira Tutnjića (54) iz Žepča, Ibrahima Mahmića (50) i Harisa Karića (33) iz Zenice. Oni su otuženi zbog tragedije koja se dogodila na gradskim bazenima u Zenici kada se utopila Jasmina Tarabar (31) iz Zenice. Mlada ekonomistica izgubila je život 19. jula prošle godine u 1.30 sati nakon koncerta koji je organiziralo Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica.

Unijeli flaše

Munir Tutnjić i Ibrahim Mahmić, zaposlenici Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica, zaduženi su za čuvanje gradskih bazena od posjetilaca van radnog vremena. Prema navodima iz optužnice, oni su postupili suprotno svojoj obavezi i dozvolili su ulazak kroz kapiju bazena Lejli Bejtić, Ajli Škrbić, Harisu Kariću i Jasmini Tarabar.

Iako su, kako se navodi u optužnici, znali da se bazen kao opasno sredstvo koristi pod posebnim uvjetima, uz prisustvo spasilaca, dozvolili su im kupanje mada su mogli primijetiti da su navedene osobe bile alkoholizirane. Četvero mladih, koji su unijeli čaše i flaše, nastavili su piti pored bazena.

Nakon ulaska spomenutih osoba u vodu, došlo je do utapanja Jasmine Tarabar, koja nije spašavana u bazenu. Za nepružanje pomoći Jasmini, Tužilaštvo ZDK tereti Harisa Karića. On je u bazen ušao stepenicama zajedno s Jasminom iako je prema njenim kretnjama i ponašanju vidio da je u alkoholiziranom stanju.

Detalji tragedije

Haris je prvi zaplivao uzduž bazena, nakon čega je za njim zaplivala i Jasmina. Potom su plivali tri-četiri metra na udaljenosti od jedan metar od ivice. Za njima su poslije ušle Lejla i Ajla, koje su se zadržale uz ivicu bazena kod stepenica.

Haris se, onda, okrenuo i plivao pored Jasmine, koja se utapala. U optužnici se navodi da nije ni pokušao da joj pomogne niti da traži pomoć prisutnih.

– Nastavio je plivati prema stepenicama s namjerom da prođe pored Lejle i Ajle, a da im ne kaže da je Jasmina potonula – navodi se u optužnici Tužilaštva ZDK.

Tada ga je Ajla upitala gdje je Jasmina. On se okrenuo i nije se začudio što je nema. Samo je izašao iz bazena, pokazavši Lejli mjesto gdje se Jasmina vidjela na dnu.

Tada je Lejla zaronila i izvukla Jasminu na rub bazena, gdje joj je davala prvu pomoć, a poslije i druge osobe koje su pozvane, ali je ona već preminula od utapanja.

Zbog svega navedenog, Munir Tutnjić i Ibrahim Mahmić terete se za krivično djelo izazivanje opće opasnosti, a Haris Karić za krivično djelo nepružanje prve pomoći.

Radnici negirali krivicu

Rezultati provedene istrage, kako se navodi u optužnici, u cijelosti potvrđuju osnovanost optužnice. Ipak, osumnjičeni Munir Tutnjić i Ibrahim Mahmić u svojim izjavama negiraju izvršenje krivičnog djela, tvrdeći da oni nisu pustili navedene osobe na bazen nego da su same ušle.

Nisam vidio da je potonula

Osumnjičeni Haris Karić, također, negira izvršenje krivičnog djela. On je naveo da nije vidio kada je Jasmina potonula i da nije bio u njenoj blizini.

Komentari

komentara