Ljubav i veze

POGLED NA SEKS I VEZE – Ovo sigurno niste znale o muškarcima

Napisao admin

Kakve reakcije izaziva ljudsko ponašanje i odnosi među partnerima četiri su godine istraživali Brian Alexander i psiholog Larry J. Young. Svoja zapažanja stečena na sveučilištu Emory uobličili su u knjigu, a najinteresantnije su izdvojili za magazin Glamour.


Muškarac (Foto: Cure.ba)

Prekidi teže padaju muškarcima nego ženama

U filmovima muškarac nakon prekida obično brzo nađe novu ljubav, a žene sjede kod kuće i jedu slatkiše. No u stvarnom životu stvari su ipak drukčije. Zbog hormona vazopresina, muškarcima se nakon prekida muški prijatelji ne čine previše zanimljivima kao rame za plakanje, a žene najčešće imaju prijateljice koje ih bodre da što prije zaborave na bivšeg dečka i zaliječe slomljeno srce. Tako je muškarcima teže nakon prekida, jer nemaju s kime podijeliti ljubavne nedaće. Tome u prilog idu i rezultati nekih studija koji kažu da razvedeni muškarci češće pobolijevaju od oženjenih, a žene se nakon razvoda više brinu o sebi. 

I muškarci se vežu za ženu kad imaju intimne odnose

Iako se često kaže da muškarci mogu spavati sa ženom bez emocija, vazopresin i oksitocin u mozgu pobrinu se da nije tako. Kada je muškarac u intimnom odnosu sa ženom, vazopresin se otpušta i utječe na to da on pamti vaš miris tijela, boju očiju pa čak i kako izgleda spavaća soba. U životinjskom svijetu to bi označavalo ljubomorno obilježavanje teritorija, jer ste vi samo njegovi i ničiji više.

Mozak vas uvjerava da se partner ponaša poput djeteta 

Kad žena rodi, u mozgu se odmah otpušta oksitocin i zbog njega se bude majčinski osjećaji i želja za brigom o djetetu. Ista se reakcija događa kada se muškarac i žena seksaju i žena osjeća da se mora brinuti o svom muškarcu. Kao što muškarac zbog otpuštanja hormona ima osjećaj da partnericu mora štititi, žena se brine o njemu.

Veličina je važna!

Većina znanstvenika danas misli da penis ipak ne služi samo za isporuku sperme i osiguravanje potomka, već je njegova veličina važna i zbog ugode ženi. Studije su pokazale da je veličina penisa bitna, jer stimulacijom vagine kod žena također potiče otpuštanje oksitocina u mozgu. Stoga su zaključili da veći penis može samo pomoći kod povezivanja među parovima.

Ljubav stvara ovisnost, a seks ne 

U svakoj vezi strast s vremenom blijedi, jer se u mozgu sustav oduševljenja tom osobom mijenja kao i kod ovisnika o heroinu. Naime, receptori za dopamin u mozgu, okidač koji potiče osjećaj euforije, s vremenom se navikne na taj osjećaj i umjesto euforije odnosno strasti osjećate potrebu za tom osobom, kao ovisnik o drogi.

Kad žena koristi pilule, muški seksualni nagon može pasti

Čini se nevjerojatnim, ali muškarci mogu osjetiti kada žena ima ovulaciju iako toga nisu svjesni. Zato vas baš u te dane u mjesecu nesvjesno mogu ljubomorno ispitivati gdje idete ili kako izgleda novi kolega u uredu. Njegov mu mozak sugerira da sada može raditi na potomstvu i koliko god možda govori da još nije spreman na takvo nešto, želi biti siguran da je on jedini kada za to dođe trenutak. Do tada mu sasvim odgovara i seks sa zaštitom. Znanstvenici još uvijek pokušavaju otkriti kako to muškarci znaju, ali još nemaju konkretne odgovore. Žene koje koriste kontracepcijske pilule ne ovuliraju pa je moguće da muškarci imaju manju želju za seksom u tom razdoblju, prenosi tportal.hr.

cure.ba

Komentari

komentara