Ljubav i veze

Dokaz ljubavi – Žene su sretnije ako se partner na njih ljuti

Napisao admin

Američki naučnici sa Harvarda došli su do zaključka da partnerova uzrujanost zapravo znači da i jači spol "peru" emocije i da im je stalo kako bi veza uspjela. Žene zapravo uživaju kad se partner ljuti ili je namrgođen jer smatraju to dokazom ljubavi i zdrave veze.


Muškarac i žena (Foto: Cure.ba)

“Ako su partneri uzrujani to znači i određeni stepen uključenosti i emocionalne angažiranosti u odnosu, čak i u teškim vremenima. Ta činjenica je u skladu sa nezadovoljstvom koje žene često doživljavaju kad se partner povuče u sebe i ostaje emocionalno zakopčan i pasivan u sukobu – kaže Shiri Cohen, voditeljica studije provedene na Harvardu.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da muškarci mogu biti puno zadovoljniji u svojim odnosima ako mogu pročitati partneričine pozitivne emocije, dok žene funkcioniraju obrnuto, i zadovoljnije su ako kod partnera mogu isčitati negativne emocije.

– Žensko zadovoljstvo povezano je sa percepcijom da njihovi partneri pokušavaju shvatiti njihove negativne emocije više nego što će ih tačno detektirati – zaključuje Cohen.

cure.ba

Komentari

komentara