Ljubav i veze

Trojac iz snova – Ti, on i njegov ego

Napisao admin

Dečki se pretvaraju da su jaki, otporni na fizičku i psihičku bol, a ego im je zapravo krhke građe kao jedno prosječno kokošje jaje
Manis Friedman tvrdi da su muškarci za vrijeme čitavog svog života u jednoj velikoj egzistencijalnoj krizi
Muški ego nam je donio i nekih dobrih stvari – poput čovjeka na Mjesecu i filmova o Jamesu Bondu


Muškarac i žena ( Foto : Cure.ba )

PONEKAD ti se čini da vas je u vezi troje: ti, on i njegov ego. I dok dečki većinu vremena provode ne znajući zašto rade to što rade, žene su svjesne potrebe da pažljivo biraju kad će, gdje i kako podilaziti njihovom egu, ili neće kako bi ih spustile na tlo s kojeg su se davnih dana uzdigli.

Kad ne želi pitati za smjer, kad loše obavi posao jer ne želi prizvati pomoć, kad kaže kriv odgovor umjesto da prizna da nema pojma o čemu priča, kad ti daje “mudre” savjete umjesto da samo sluša – nesumnjivo, u pitanju je ego.

Kad počne kupovati (pre)skupe igračke, kad počne mijenjati žene kao čarape, kad glumi alfa mužjaka, kad nađe curu koja mu služi kao trofej – da, opet ego!

Dečki se pretvaraju da su jaki, otporni na fizičku i psihičku bol, a ego im je zapravo krhke građe kao jedno prosječno kokošje jaje. Da budemo točnije – muški ego je poput Zeppelina. Velik je, napuhnut i pun toploga zraka. U biti, toliko je velik da plovi, ali jedna mala iskra uništava cijelu stvar.

Manis Friedman ima vrlo zanimljivu teoriju koja se tiče ove problematike. Naime, on tvrdi da su muškarci za vrijeme čitavog svog života u jednoj velikoj egzistencijalnoj krizi. “Muškarci pate od tzv. vanjskog kompleksa. Ako im oduzmete vozilo, njegov novac i najdraže tenisice – on neće imati ništa. Ostaje samo prašina. Svaki se muškarac boji da će na kraju ostati bez ičega, bez obzira na to što je dosad postigao”, tvrdi Friedman.

Nemojmo zaboraviti spomenuti ni Sigmunda Freuda koji nas je učio da je od tri strukture koje čine ličnost najslabiji ego, no on je ipak struktura koja funkcionira po principu realnosti. Ego je također izvor obrambenog mehanizma što objašnjava razlog zašto ga muškarci toliko koriste u slučaju potencijalno nepoželjnih/neugodnih situacija.

Odakle god da dolazi, žene su na njega navikle, prepoznaju ga i uče kako se s njime nositi. Zato se naš ženski rod često služi malim, bijelim lažima kako bi ugodile njihovom obrambenom mehanizmu. Puštamo ih da misle da su u pravu i onda kad nisu, da su njihove ideje bolje od naših i da su nam oni najbolji ljubavnici koje smo ikad imale. Svjesne smo činjenice da imamo posla s najosjetljivijim dijelom njihovih bića. Afirmacija je u ovim slučajevima naša najbolja prijateljica s kojom se trebamo, s vremena na vrijeme, kvalitetno podružiti.

No nije sve tako crno, muški ego nam je donio i nekih dobrih stvari – poput čovjeka na Mjesecu i filmova o Jamesu Bondu. Zato se sjeti svega ovoga kad završite negdje Bogu iza nogu jer je on bio preponosan da pita za smjer. Sve je to dio procesa. Izluđujućeg procesa koji je njemu nužno

cure.ba

Komentari

komentara