Ljubav i veze

Istraživanje – 2000 žena i muškaraca priznalo: Bez ovoga se u vezi ne može

Napisao H. H.

Istraživanje na 2000 muškaraca i žena koje je objavio jedan američki ženski portal otkrilo je u kojoj mjeri mobiteli utječu na ljubavni život. Podaci pokazuju visoku 'uključenost' tog komunikacijskog uređaja u vezi pa se ponekad čini da nas je u odnosu četvero – mi i partner i naravno dva mobitela.

Nametnulo se pitanje je li takav kvartet u vezi dobra stvar i bi li naš život bio bolji bez malih svjetlećih ekrana.

“Čak 90 posto parova svakodnevno komunicira putem sms-a, a zanimljivo je kako njih 43 posto dnevno s partnerom izmjeni i 10 poruka”

Istraživanje je otkrilo kako 90 posto parova svakodnevno komunicira putem poruka, a zanimljivo je kako čak njih 43 posto dnevno s partnerom izmjeni i 10 poruka.

No ne radi se smo o vrućim seksi porukama, one su naime, poprilično neromantične i tiče se svakodnevnih stvari. Ispitanici kažu kako su im mobiteli uvelike olakšali komunikaciju jer su na taj način tijekom dana povezani.

‘Fotografirate dok ste na putu , u kontaktu ste tijekom radnog dana ‘ kaže Debby Herbenick profesorica na Indiana Sveučilištu.

Zanimljivo je i kako je 84 posto ispitanika otkrilo kako im je mobitel i prilikom spavanja uvijek nadohvat ruke. Neki parovi su čak postavili i pravila korištenja mobitela u vezi. Njih 21 posto specificiralo je pravila, poput ‘nemoj me previše smetati’ .

Parovi koriste mobitele i kako bi slali seksi sadržaje, a 67 posto muškarac i žena otkrilo je kako je partneru poslalo sliku ili poruku eksplicitnog ili zavodljivog sadržaja bar jednom. Raspon poruka je veliki, pojašnjava Herbenick od suptilnih seksi poruka, do eksplicitnog sadržaja i golih fotografija.

Čak 91 posto njih otkrilo je kako im je slanje golih fotografija bilo posebno lijepo iskustvo. I iako ih se 40 posto boji da će njihove gole fotografije jednog dana postati javne strah ih nije spriječio da ih šalju.

Mobiteli osim razmijene informacija služe i za ‘pronalaženje’ podataka o partneru. Naime, 24 posto ispitanika uhvatilo je partnera kako im pretražuje mobitel. No s druge strane većina ispitanika njih 77 posto s povjerenjem prepušta partneru mobitel, a 54 posto njih nemaju tajne lozinke. Služenje mobitelom u vezi pomaže nam da ostanemo u vezi, pa 61 posto ispitanika smatra kako je taj način komunikacije dobar.

No prevelika povezanost s mobitelima dovela je do nove fobije, upozorava profesorica razvojne psihologije Michelle Drouin, koja se bavi istraživanjem povezanosti tehnologije i ljudi.

Posljednje istraživanje otkrilo je kako čak 63 posto nas pati od nomofobije, straha da ćemo ostati bez mobitela.

 

zadovoljna.hr

Komentari

komentara