Ljubav i veze

Istina ili ne – Ko prevari jednom, varat će uvijek?

Napisao admin

Ili smo barem tako nedavno pročitali, a i čuli milion puta.


Ilustracija (Foto: arhiva)

Nedavno smo čitali jedan članak. U njemu je između ostalog pisalo i to da mi žene ne shvaćamo kako velika većina oženjenih frajera vara svoje supruge. Treba odmah naglasiti da mi TO jako dobro shvaćamo. Ono što ne shvaćamo je ZAŠTO. A i prvenstveno nas zanimaju oni frajeri koji su s preljubničkim avanturama krenuli puno prije braka. Jesu li oni predodređeni da i u budućnosti čine iste greške?

Razgovarali smo s nekoliko frajera za čiju preljubničku povijest znamo i zamolili ih da nam objasne svoje razloge.

Prvi je bio u vezi na daljinu. on i cura su živjeli svaki u drugom gradu tijekom studiranja, a kako bi lakše prebrodili godine udaljenosti, njegova mu je cura čak dopustila pokoji izlet. Unatoč dopuštenju, on je osjećao da je najmanje što može učiniti za svoju toliko fer curu da ju ipak ne prevari. I nije ju varao sve dok se jedne večeri nije napio i završio s kolegicom s faksa. Priznao je svojoj curi što se dogodilo i ona mu je oprostila. I upravo zato što se to u početku nije činilo kao velika stvar jer su jednostavno prešli preko toga, on je imao osjećaj da s istim ponašanjem bez grižnje savjesti može nastaviti i dalje. Tolerancija njegove cure zapravo mu je bila vjetar u leđa. A onda je upoznao djevojku u koju se ludo zaljubio i odlučio je okončati svoju vezu na daljinu. No nakon prekida, s bivšom je curom ostao u kontaktu, a s vremenom je s njom počeo varati sadašnju curu. To varanje opravdava činjenicom da je postao svjestan da si on i njegova nova djevojka baš i ne pašu pa je varanjem samo skupljao razloge za prekid. Danas je on puno pametniji. Već je 8 godina u vezi s novom djevojkom i nije ju nikad prevario. Svoje stare navike objašnjava mladošću i glupošću. Danas, kada podrobnije razmisli o tome, shvaća koliko je odvratno to što je radio. Promislio je o svom ponašanju i zapitao se kako bi se on osjećao da i njemu netko učini to isto. On je tvrdi počinio mnoge greške, no kaže da je iz njih izvukao lekciju.

Drugi frajer s kojim smo razgovarali osim po varanju nije imao nikakve sličnosti s onim prvim. On je varao svaki put kada je htio s nekom završiti u krevetu. Varao je tijekom studija, nakon studija, čak i u prvom braku. Kaže da mu je dodatno ohrabrenje dala činjenica što je znao da ni s jednom od tih žena neće ostati zauvijek. No tvrdi da je razvod sve promijenio. Svoju je ženu varao još dok su bili zaručeni, ali ju nikad nije prevario nakon što su se oženili. Jer je brak, po njemu, jedina situacija u kojoj je varanje strogo zabranjeno. Brak je puknuo zbog prevare koju joj je priuštio puno prije nego su se vjenčali i preko koje ona nikada nije mogla prijeći. Iz revolta, bunta ili nečeg potpuno trećeg ona je počela varati mene i brak se jednostavno raspao. Prošao sam kroz razvod toliko odvratan da sam siguran da me sustigla karma za sve moje grijehe iz prošlosti. Danas on ima novu ženu i za koju kaže da ima osjećaj da bi s njom trebao biti zauvijek i da ne može zamisliti da ju povrijedi. Tvrdi da otkad je u drugom braku, nije čak niti došao u iskušenje da ju prevari.

Dakle, može li vuk promijeniti dlaku, ali i ćud? Ili vuk zauvijek ostaje iste ćudi? Definitivno smo se uvjerili da je moguće promijeniti se i naučiti nešto na temelju svojih pogrešaka. No isto je tako činjenica da nisu svi isti. Nekima će se to činiti beznačajno poput vraćanja doma u alkoholiziranom stanu – neće vidjeti ništa loše u tome i učinit će to opet, i opet i opet! A neki će doista shvatiti što su radili, odrasti i nikada više neće ponoviti istu pogrešku.

 

cure.ba

Komentari

komentara