Ljubav i veze

Naučno objašnjenje – Zašto nas privlače zauzeti muškarci?

Napisao admin

Vjerovatno se i vama desilo nekoliko puta da vam se svidi momak koji je zauzet. Ali zašto nam se to dešava, kada smo i same svjesne da ga nećemo imati, a i ako ga dobijemo da će to biti samo prolazna avantura u kojoj možemo samo da patimo.


Ljubomora (foto: cure.ba)

Sve što je nedostižno želja za tim je veća, pa tako i kada znamo da je neki momak zauzet potrudit ćemo se svim silama da ga dobijemo, jer želimo da pokažemo sebi, a ponekad i drugima da možemo imati koga poželimo. Međutim, za tu želju je kriv dopamin koji mozak ispušta i zbog kojeg se javlja žudnja za nečim i on nas tjera da postignemo cilj.

Kada je momak zauzet odmah znamo da je dobar i da je „tražena roba“. Tako da onda i mi žudimo da ga imamo. Ako je on privlačan drugoj djevojci ili djevojkama kod nas se odmah javlja želja da ga i mi imamo. Međutim, možda on i nije tako dobar kao što se predstavlja.

Ponekad nismo spremni da se vežemo za nekog i da imao ozbiljnu vezu, nego samo želimo malo flerta ili neobaveznog seksa, pa su nam idelani dečki koji već imaju djevojke, jer nas neće gnjaviti sa svakodnevnim izlascima i pozivima. Zbog toga se često upuštamo u vezu sa zauzetim muškarcem i želimo ga za sebe.

ljepota.ba

Komentari

komentara