Ljubav i veze

Šta je s povjerenjem – Oprostili ste mu prevaru – kako dalje?!

Napisao admin

Ima li veze nakon prevare? Hm, ima li života nakon smrti? Ako iskreno vjerujete, ima! Povjerenje će biti teško povratiti, ali nije nemoguće.


Svađa (foto: cure.ba)

Od svih filmskih scena koje tematiziraju preljub, jedna nam se usjekla u pamćenje i natjerala suze na oči čak i onima koji se kunu da nikad ne plaču na romantične filmove. Da, doslovno smo poželjeli uskočiti u televizor, zagrliti Emmu Thompson i reći joj da će sve biti okej jer je ona dobra osoba, a dobrim se osobama ne bi smjele događati ružne stvari. Vjerojatno znate o kojoj sceni govorimo – onoj iz filma “Zapravo ljubav”, u kojoj ta krasna žena (moja bi baka upotrijebila baš tu riječ), otvarajući božićni dar, shvaća da joj muž ima ljubavnicu i da ogrlica koju je dan ranije slučajno pronašla u njegovu džepu nije namijenjena njoj nego nekoj drugoj. Mlađoj, ljepšoj i odmornijoj.

U paketiću koji Emma dobiva nije nakit nego CD Joni Mitchell, čiji glas poput noža reže po našim srcima, dok ona glumi da je sve u redu, odlazi u drugu sobu i – raspada se. Valjda baš taj trenutak, činjenica da je s toliko dostojanstva uspjela podnijeti rušenje svoga svijeta, još nas je više ganula.
Nikad ne reci nikad

Dopušta si tri minute očaja u spavaćoj sobi, dok joj se suze slijevaju niz obraze, a onda se vraća idiličnoj sceni pod jelkom. Više ništa neće biti isto, sasvim je jasno da će, kad djeca odu u krevet, reći suprugu da zna da je vara. Da nas netko pita bismo li oprostili preljub, vjerojatno bismo bez razmišljanja i vrlo odrješito odbrusili: nikad! Zaboravljajući koliko smo se već puta uvjerili u istinitost one stare “nikad ne reci nikad”.

Ponekad se i dobrim ljudima događaju loše stvari, pritom ne mislimo samo na prevarenog nego i na – preljubnika. Postoje preljubnici koji zaslužuju drugu šansu, no nije ju lako pružiti, a još manje ustrajati u tome. Osječanka Vida (32) kaže da joj je trebalo šest mjeseci da ponovno počne vjerovati dečku nakon što ju je prevario sa svojom prijateljicom. “Da, bila mu je stara prijateljica, ali je zaboravio reći da je godinama bio u nju zaljubljen”, kaže Vida.

“Marko nije imao ozbiljnu vezu prije mene pa je ta cura valjda računala na to da će joj uvijek biti u rezervi, a onda sam se pojavila ja”, priča Vida. Ona i Marko hodali su tri mjeseca kad je njegova prijateljica ostavila tadašnjeg dečka. Otprilike u isto vrijeme njegovo ponašanje prema Vidi se promijenilo. “Uvijek je bio dobar i pažljiv, ali tad je postao sumnjivo dobar: počeo mi je kupovati poklone, stalno me grlio, više mi ni u čemu nije proturječio, pristajao je na sve moje prijedloge (čak i da idemo zajedno na tržnicu, što nikad ranije nije htio)…

Imala sam osjećaj da zbog nečeg ima grižnju savjesti. Kad sam ga pitala što se događa, slomio se i priznao mi. Da ga je dva tjedna ranije ta prijateljica pozvala na kavu, na kojoj mu je rekla kako misli da među njima ipak ima nešto više od prijateljstva. Ispričao mi je sve: da su tu večer spavali i da su se nakon toga vidjeli još dva puta… Bilo mi je to odvratno slušati, ali sam imala potrebu znati sve. Kad sam mu rekla da onda treba biti s njom, počeo je plakati i rekao da me ne želi izgubiti, da je to bila pogreška, nešto što je godinama dograđivao u glavi, a što nema veze s realnošću.

Poludjela sam kad mi je rekao da je tek sad, kad se to dogodilo s njom, siguran da sam ja ta. Zvučalo je suludo! Prekinuli smo i odbijala sam se vidjeti s njim, nisam mu se javljala na telefon, sigurna da će njih dvoje završiti skupa. Ali nisu. Od njegovih prijatelja čula sam da ga je ta cura na sve način pokušavala zadržati, ali je on prekinuo kontakt. Nakon mjesec i pol pristala sam se naći na kavi. Kad smo se vidjeli, oboje smo počeli plakati. Zagrlili smo se i to je bilo to – nismo mogli jedno bez drugoga”, kaže Vida. No pravi je pakao tek počinjao.

Postala je sumnjičava i nesigurna, stalno mu kopala po telefonu, nazivala ga da provjeri gdje je, a kad god bi se oko nečeg porječkali, izvukla bi “preljub”. Krizu su uspjeli prebroditi tek nakon posjeta psihoterapeutu. Iako su otišli na samo tri razgovora, ondje su dobili vrijedne savjete.
Ne tražite detalje

Kakav vam je bio seks? Jeste li ikad pričali o meni? Gdje ste se viđali? Vjerojatno ćete doći u napast zasuti ga gomilom pitanja koja vas muče, no ne postoji odgovor od kojeg će vam biti bolje. Možete se samo osjećati još gore, pogotovo ako počnete zamišljati scene koje su se odvijale između vašeg dečka i te žene (vjerojatno ćete scenu “nadograditi” u glavi pa će ona postati Sharon Stone, a on William Baldwin u ludom seksualnom maratonu).
Ne izvlačite preljub iz rukava kad vam zatreba argument

Zaboravio je baciti smeće? Naravno, jer je “nezreli egocentričnjak, što je i dokazao kad vas je prevario”. Prokomentirao je dečka vaše prijateljice kao nesimpatičnog škrca. “Možda ne troši pare, al ne troši ni druge cure”, uzvratili ste sarkastično. Vaš će partner u početku stoički podnositi uvrede smatrajući da ih je zaslužio, no s vremenom bi to moglo postati kamen spoticanja.

Ako ste odlučili prijeći preko preljuba, prestanite ga koristiti kao argument u svakoj svađi. To ne znači da taj događaj ne treba nikad spominjati. Da, na loš dan ćete ga se prisjetiti i osjećati nesigurno ili nepovjerljivo. Ne izmišljajte probleme na poslu, ne durite se, ne spuštajte mu – recite što vas muči. Iskrena komunikacija bit je svega. Činjenica da se preljub dogodio upućuje na to da neke stvari u vezi nisu funkcionirale.
Razgovarajte o problemima koje ste prije gurali pod tepih

Umjesto da se svaki put vraćate na njegov “grijeh”, radije razgovarajte o svemu što morate popraviti ili promijeniti. Zagrepčanka Anita (28) kaže da je dečku stalno prigovarala da je nesposoban i lijen. “Rekao mi je da se uz mene osjeća nepoželjno i da sam mu ubila seksualni nagon. Ne skroz, očito, jer se na proslavi u firmi naroljao i spetljao s kolegicom koja mu je govorila da je super. Iako sam bila bijesna i tužna, njegov argument zašto je to napravio imao je donekle smisla.Uz nju se osjećao kao muškarac, uz mene kao neuspjeh. Inače sam sklona kritiziranju pa se trudim to promijeniti, a on se sad više trudi napraviti nešto sa svojim životom.
Fokusirajte se na sebe, ne na nju

Piljenje u fotke djevojke s kojom vas je prevario neće pomoći. Kad dođete u napast da se opet tako mučite, ponovite si najvažnije: vaš dečko je izabrao vas! A vi ste izabrali oprostiti mu.

cosmopolitan.hr

Komentari

komentara