Ljubav i veze

Na libido negativno utiču brojne stvari – Nećete vjerovati što sve utiče na želju za spolnim odnosom

Napisao admin

Na libido negativno utiču brojne stvari, a mnoge od njih česte su među muškarcima i ženama. Vrijeme je da ih osvijestite.


seks (foto:cure.ba)

Iako nas seksualni sadržaji bombarduju sa svih strana, čini se da seksualna želja kod ljudi nikada nije bila ugroženija. Mnoge stvari negativno utiču na libido muškaraca i žena. Znate li koje su to?

Višak kilograma

Iako su istraživanja pokazala da muškarci s viškom kilograma mogu duže voditi ljubav, ipak je debljina u konačnici kobna za libido. Naime, i muškarci i žene s pokojim kilogramom viška, imaju smanjenu seksualnu želju jer su nesigurni i strahuju da su seksualno neprivlačni. Riječ je, dakle, o psihološkom uticaju koji može biti poguban za kvalitetan i redovan seksualni život. 

Mirisi

Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da neugodni mirisi loše djeluju na libido. To se posebno odnosi na libido muškaraca. Neugodni mirisi kod njih postupno izazivaju slabljenje želje za seksom, nezavisno o tomu smatraju li da im je partnerka izrazito zgodna i atraktivna. 

Različiti lijekovi

Različiti lijekovi različito djeluju na tijelo. Nekim stvarima pomažu, ali neke ometaju. Primjerice, jedno je istraživanje pokazalo da lijekovi koji se koriste za prehladu i gripu, narušavaju libido. Osim što slabe seksualnu želju, ti lijekovi pogubno djeluju na potenciju. Slične učinke izazivaju i, primjerice, lijekovi za srce i krvni pritisak, kao i lijekovi koji se propisuju u slučaju depresije.

Nedostatak gvožđa

Kad u organizmu nema dovoljno gvožđa, javlja se slabost i gubitak energije, a s tim i gubitak želje za seksom. Od toga znatno češće pate žene i to zbog menstruacije koja zna uzrokovati gubitak gvožđa. 

Promjena radnog mjesta

Promjena radnog mjesta, otkaz, selidba ili bilo koji drugi događaji koji su svojevrsna prekretnica u životu čovjeka, negativno utiču na libido. To je posebno uočeno kod muškaraca. Pretpostavlja se da je zato odgovoran hormon stresa koji negativno djeluje na seksualnu želju.

Brašno i šećer

Jedno je istraživanje pokazalo da česta i obilna konzumaciju hljeba, kao i drugih proizvoda od bijeloga brašna nije dobra za libido. Sličan učinak izaziva i šećer. Negativne posljedice uočene su i kod muškaraca, ali i kod žena. 

Sastojci za podizanje libida

Ironično, ali istinito – brojni sastojci koji služe povećanju seksualne energije, zapravo izazivaju suprotan učinak, pokazalo je jedno američko istraživanje. Naime, mnogi od njih sadržavaju neke vrlo štetne materije koje pogubno djeluju na cijeli organizam pa tako i na libido.

tportal.hr

Komentari

komentara