Ljubav i veze

STRUČAN SAVJET ZA ZDRAV ODNOS SA PARTNEROM: Parovi pomoću ove dvije stvari mogu da savladaju i najgore muke!

Napisao H. H.

Na početku svake veze sve je nekako predivno, puno uzbuđenja i to nas drži. Fascinirani smo partnerom i njegovim pogledima, dodirima, rečima i šarmom, a na njegove mane se uopšte ne obaziremo.

Bežanje od problema nije rešenje

Zaljubljenost nam u većini slučajeva pomuti razum i ne možemo racionalno videti osobu s kojom smo, sa svim njenim manama i vrlinama koje je čine kompletnom. Da bi naši odnosi bili zdravi, jednostavno moramo da znamo kako oni zahtevaju mnogo vremena, truda i rada, baš kao i sve ostalo.

To je ne treba stalno napominjati, ali potrebno je: svaka veza ima uspone i padove, samo to vrlo često zaboravljamo pa se nadamo da će sve ići kao po loju. Ljudi koji nisu načisto prvenstveno sa sobom, beže kada se pojave prvi problemi, jer ne znaju kako da se nose sa njima.

Svađe nastaju kada ne vidimo tuđu perspektivu na stvari

Savetnica za ljubavne veze Ester Perel vrlo je pojednostavila rešavanje problema u vezi, fokusirajući se na dve osobine koje su neophodne kako bi odnos mogao preživeti i najgore izazove – empatiju i odgovornost.

“Nema boljeg načina za popravljanje odnosa nego kada pokažemo empatiju za partnerova osećanja i ono što on proživljava, kada priznamo da se osoba muči s određenim problemom i da se zbog toga oseća tako kako se oseća”, napominje Perel.

Što se tiče svađa, dodaje, one nastaju jer se ne možemo uvek staviti u kožu partnera i propuštamo njegov pogled na stvari. Ako mu daš do znanja da itekako shvataš njegovu perspektivu, iz svađe ćete oboje izaći kao pobednici jer ste shvatili jedno drugo.

kurir.rs

Komentari

komentara