Ljubav i veze

Zaboravite vodu i držanje daha – Zagrljaj sprečava štucanje

Napisao admin

Štucanje koje traje manje od sat vremena je kratkotrajno i ne zahtijeva liječenje, ali ono dugotrajno može biti uzrokovano infekcijom ili čak i oštećenjem mozga…


zagrljaj (foto:cure.ba)

Štucanje je posljedica nekontrolisanog grčenja dijafragme, horizontalnog sloja mišića koji odvaja prsnu šupljinu od abdomena, a tačan uzrok štucavice često je nepoznat, piše “Dejli Mejl”. Štucanje može prouzrokovati višak želudačne kiseline, previše nikotina, nagle promjene sobne temperature, kao i promjene temperature u želudcu zbog tople hrane. 

“Činjenica je da ni danas ne razumijemo tačan mehanizam koji uzrokuje štucanje, pa ono može biti posljedica iritacije živca, ali i infekcija ili čak oštećenje mozga”, tvrdi gastroenterolog Elestejr Votson. 

Štucanje koje traje manje od sat vremena ne zahtijeva poseban ljekarski tretman, a najčešće se liječi zadržavanjem daha, dubokim disanjem kroz papirnu kesicu i pijenjem većih količina vode. Neke od popularnih metoda obuhvataju i gutanje zdrobljenog leda koje šokira tijelo, ali i uzimanje kašičice šećera i stavljanje na samo dno jezika. Pomoći može i snažan zagrljaj koji će pritisnuti dijafragmu i spriječiti kontrakciju! 

“Štucanje koje traje nekoliko dana razlog je za posjetu ljekaru koji treba da dijagostikuje uzrok i odbaci mogućnost oštećenja mozga ili ozbiljnih infekcija”, ističe profesorka Votston. 

Inače, ljudi koji svakodnevno ili nekoliko puta nedjeljno štucaju u kratkim vremenskim razdobljima najčešće imaju višak želudačne kiseline i problem s gastritisom. 

Takođe, vrlo je važno jesti sporije, veće obroke raspodeliti na nekoliko manjih i ograničiti unos alkoholnih pića i cigareta, ističu stručnjaci. 

24sata.rs

Komentari

komentara