Ljubav i veze

Pušači imaju lošiji ljubavni i seksualni život – Više cigareta – manje akcije u krevetu

Napisao admin

Ako još niste odlučili da ostavite pušenje, evo još jednog, odličnog razloga – pušači imaju lošiji ljubavni i seksualni život, naročito ako je samo jedan partner 'nikotinski zavisnik'.


Seks (foto: cure.ba)

Vaša navika nije samo nezdrava, ona je i socijalno neprihvatljiva, a može loše uticati na vaš ljubavni i seksualni život, kažu stručnjaci.

Život pušača je komplikovan, naročito nakon zabrane pušenja na javnim mjestima koje su uvedene u širom svijeta. Nekima se zbog toga veći dio dana svodi na traženje mjesta na kojem mogu da “povuku dim”, a da ne plate kaznu ili ne smetaju onima koji ne puše.

I nakon pronalaska zgodnog mjesta za duvanjenje, muke pušača nisu gotove. Kada se vrate u kancelariju, ili u bilo koju drugu prostoriju u kojoj se ne puši, miris duvana u kosi i na garderobi je neizbježan “žig” grijeha koji drugima može da smeta.

Neki, uglavnom strastveni zavisnici od nikotina, zbog tog “mirisa” nekada ostaju uskraćeni i za malo nježnosti prije spavanja. “Osjećaš se na duvan, spavaj u drugoj sobi”, može ti se desiti da čuješ kada se vratiš kući nakon gledanja utakmice sa oratcima u kafiću, na primjer, ili “ženske sedeljke uz vino i cigarete.

Kuće i stanovi dugogodišnjih konzumenata duvana često mirišu na cigarete i to nema veze sa njihovim načinom održavanja higijene i čistog vazduha u prostoru u kojem žive. Miris duvana se lako i brzo “uvuče” u namještaj, zavjese, tepihe, a to, priznajte, nije ni seksi ni romantično.

Pušači imaju oslabljen imunitet, prije svega zato što nikotin “proždire” vitamin C. Zato su oni skloniji prehladama, gripu, raznim virusima, ali i manjku kondicije. Bez obzira na to koliko vas partner voli, zbog “paklice” rizikujete da vas ostavi jer ste stalno bolešljivi, umoran, ili “ne možete dugo i u različitim pozama”.

Dokazano je da je seksualna izdržljivost pušača znato manja od onih koji nikada, ili već dugo, nisu “zapalili”. Izdržljivost opada sa godinama, imajte to na umu dok razmišljate kada ćete ostaviti duvan.

Imajte na umu, takođe, i da pušači žive kraće jer je rizik od oboljevanja od raka pluća, između ostalog, kod njih znato viši, naročito kod žena. “Živjećemo srećno do kraja života”, može kratko da traje ako je barem jedan od partnera pušač, piše Mondo.

cure.ba

Komentari

komentara