Ljubav i veze

Iz ugla seksologa – Što glasnije to bolje!

Napisao admin

Da postoji direktna veza između glasovnog izražavanja zadovoljstva i uživanja u seksu, potvrdilo je nedavno istraživanje naučnika sa Univerziteta u Lidsu.


Seks (Foto: Cure.ba)

Žene posebno dobro reaguju kada njihov partner glasno izražava zadovoljstvo, pošto to doživljavaju kao neku vrstu priznanja da su dobre u krevetu i da se njihov ‘trud’ cijeni, što ih dovodi do intenzivnijeg orgazma, pokazuju istraživanja. Slično važi i za muškarce, koji također kažu da više uživaju u seksu kada je njihova partnerka glasnija. 

Žene koje su učestvovale u istraživanju priznale su da su naročito glasne kada procijene da je njihov  partner blizu orgazma. Skoro dvije trećine ispitanica priznalo je da namjerno glasnije uzdišu i izražavaju zadovoljstvo kad osjete da je muškarac blizu vrhunca.  Kada osoba s kojom vodimo ljubav glasno izražava zadovoljstvo, naše samopouzdanje raste i užitak je veći, a čak 87 posto osoba to će svjesno koristiti  da bi seks bio bolji, tvrde seksolozi. Istraživanja su potvrdila da se parovi koji su glasni tokom seksa zaista bolje zabavljaju u krevetu.

Ko je glasniji, žene ili muškarci? Ankete potvrđuju da dame tu ipak vode. Više od 94 posto  žena koje su učestvovale u anketi priznalo je da pravi više buke od partnera, a s tom se slaže sedam od deset muškaraca. Jedno od mogućih objašnjenja za to je činjenica da je ženski orgazam intenzivniji, ali pojedini seksualni terapeuti  imaju druge  teorije. Smatraju, naime, da žene osjećaju ‘obavezu’  da verbalizuju svoje zadovoljstvo kako bi muškarcu ‘dokazali’ da uživaju. 

ljepota.ba

Komentari

komentara