Ljubav i veze

Super plan – 24 sata za izliječenje slomljenog srca

Napisao admin

Ako je istina da se strani jezik može naučiti u samo sedam dana, zašto se onda i prekid ne bi mogao preboljeti u jednom danu? Prepišite ovaj plan jer vaša nova ljubav već nestrpljivo čeka.


Srce (foto: cure.ba)

Ne želimo cinkati frendice, ali znamo neke koje su po mjesec dana bile na bolovanju jer nisu mogle doći k sebi, sve dok susjedi nisu zvali policiju zbog uznemiravanja pjesmama Adele. Iako volimo njezine pjesme, mislimo da je mnogo bolja (i brža) fora opskrbiti se Mozartom, puricom, zobenom kašom, kamilicom i spravama za vježbanje jer sutra je novi dan. I to doslovno!

Kad se probudite

Naravno da će biti jutara kada se nećete moći sjetiti ni kako se zvao, a onda – bum! Baš kad ste se najmanje nadali i neka sitnica kao što je nadimak kojim ste si međusobno tepali ili omiljena pjesma može vas dirnuti ravno u srce i rasplakati. “No bez brige”, tješi nas psiholog John Aiken. “Svi koji žele zacijeliti ranjeno srce moraju proći kroz sve četiri faze prekida i nema prečaca. A one su: nijekanje (Ne, nije gotovo! Nazvat će me!), bijes (Razbit ću tog kretena!), tugu (Ajme te fotke…) i prihvaćanje (Gle, onog novog malog u kvartu.).” Ok, sve faze bole jer naš mozak doista šalje tijelu iste poruke kao kada se suoči s udarcem, ali imamo lijek. “Naoružajte se hranom koja će spriječiti da vam se u tijelu poveća razina hormona grelina koji tijelo luči u razdobljima stresa i koji nas tjera na prejedanje”, kaže nutricionistkinja Geraldine Georgeou. Dakle, integralni muffin i zobena kaša s cimetom, mljac!

11 h

Znamo da biste se u fazi nakon prekida najradije sklupčali na kauču i zakucali daske na prozore, no prisilite se barem izaći u park ispred zgrade nakon što se dobro naspavate. Mogli biste se iznenaditi kako je malo zraka i prirode dovoljno da vam dignu raspoloženje, što su potvrdila i istraživanja Journal of Affective Disorders. A kad već idete u šetnju, ponesite sa sobom i nekoliko badema koji su bogati vitaminom B12 i cinkom, da vam podigne razinu željeza koja je često faktor bezvoljnosti, umora i letargije.

13 h

Kako naglo podići razinu hormona sreće, poznatih kao dopamin i serotonin? Zapamtite recept: teretana, bazen, brzo hodanje i vježbanje pred TV ekranom. No ako na vježbanje povedete i prijateljice, možete se veseliti jer će vam tijelo besplatno proizvesti još jedan hormon koji se luči kad smo zaljubljeni – oksitocin. A potom se nagradite super obrokom koji će osnažiti vaš imunološki sistem, primjerice vijetnamskom goveđom juhicom s rezancima, čilijem, limunom i đumbirom

16 h

Eto, već ste odvalili dobar dio dana, ali ako ste umorni, lako biste mogli briznuti u plač. Izbjegnite malodušno i depresivno stanje slušanjem klasične muzike jer ona umiruje. Naime, istraživanja Univerziteta Oaxaca u Meksiku samo su potvrdila ono što znaju i male bebe – Bach i Mozart djeluju na naš mozak kao kamilica i lavanda zajedno. No, ako baš ne volite klasiku, možete odabrati bilo koju stvar koja vam paše i podiže razinu hormona dopamina, kažu znanstvenici sa Univerziteta McGill u Montrealu. I da, izbjegavajte stvari koje vas podsjećaju na vaše sretne dane, dogovoreno?

19 h

Što onda ako ste solo? Pa kao da ne možete sami sebe izvesti na večeru ili sebi kod kuće pripremiti fin obrok uz svijeće. U izbor svijeća se nećemo miješati, ali u namirnice itekako hoćemo. Preporučujemo vam samo one koje će vam eks-presno podići raspoloženje i osigurati dobar san. Dakle, na vašem tanjuru će se naći komad puretine, lososa ili janjetine, rajčice, sir, zelena salata i cikla. A čokolada? Naravno da može komadić, i to one tamne jer će vam malo nabildati toliko traženi serotonin. Na kraju večeri obavezna je kupka koja će vas zagrijati bolje od bilo kojeg frajera.

A sad – prije nego što dođete u iskušenje da nazovete bivšeg i ponudite mu bilo što samo da vas dođe utješiti na uplakanom jastuku – znajte da možete i bez toga. Kako? “Tako što ćete sebi pripremiti šalicu kamilice s mlijekom. Doduše, ne znamo kako bi vas tješio vaš bivši, ali sa sigurnošću znamo da kamilica sadrži chrysin koji izvrsno liječi nesanicu, anksioznost i opušta mišiće”, kaže Georgeou. No, što ako i dalje neprestano mislite na njega? Pokušajte sedam puta zgrčiti i opustiti prste na nožicama te vizualizirati da vas neko od nogu do vrata omata toplim pokrivačem. Ni to ne pomaže? Znamo, teško je kad vas svladaju emocije i napadnu slike prošlosti koje vas počinju gušiti, ali sve će biti lakše ako nazovete dobru prijateljicu. “I ne zaboravite biti dobri prema sebi jer ma koliko vam bilo teško, sjetite se da je to faza tugovanja kada se morate oprostiti sa svojim snovima i nadama za budućnost koje su zauvijek otišle. To je samo jedna faza u životu koja će proći”, kaže psihologinja Sue Yorston. I da, možda vas već iza drugog ugla čekaju neke mnogo ljepše ljubavne priče.

cosmopolitan.hr

Komentari

komentara