Ljubav i veze

Dok nije kasno – Pet načina da pobijedite ljubomoru

Napisao admin

Sa posesivnim partnerom morate se odnositi sa taktom. Kako se ljubav ne bi pretvorila u opsesivnu kontrolu ili nešto više, donosimo vam nekoliko tehnika za prevazilaženje ljubomore.


ljubomora (foto:cure.ba)

Ljubomora nije privlačna, ali moramo prihvatiti da smo svi u većoj ili manjoj mjeri ljubomorni. Ljubomora takođe nije ljubav. Zato, ako ste taj tip, morate da se naučite da se nosite s tim. I najvažnije, da se smirite. Shvatite da većina ljubomore proizlazi iz problema u partnerskim odnosima, ali i da se oni ne temelje na kontroli ili zavisnosti.

Ako ste u vezi s ljubomornom osobom, morate biti svjesni kada i zašto da se prema partneru odnosite s taktom kako se sve ne bi pretvorilo u ružno i pretjerano zaštitničko ponašanje.

Ljubavna instruktorka Suheiri Gonsales sastavila je pet zlatnih savjeta kako biste u sebi i partneru zauzdali “ljubomorno čudovište” koje čuči u vama i partneru prije nego što bude kasno.

Brojte do deset

Ako ste ljubomoran tip i dođete u situaciju u kojoj lako možete da izgubite svoju smirenost, udahnite i izdahnite i brojte do deset. To je oblik meditacije kojom možemo umanjiti tjeskobu i u potpunosti nas umiriti.

Razgovarajte o svojim osjećanjima

Osjećaj ljubomore važno je izraziti da se on ne bi pretvorio u izliv bijesa. Bilo da se radi o vama ili vašem partneru, prođite sve kroz razgovor. Zašto ste ljubomorni? Zašto se on osjeća ljubomorno? Možda postoji nešto što neko od vas osjeća, a nije toga svjestan. Ako je tako, razgovarajte o tome i napravite kompromis. Ali raspravite o tim pitanjima samo kad izbrojite do deset.

Riješite se svoje nesigurnosti

Ljubomora proizlazi iz nesigurnosti. Zapitajte se zašto se osjećate ugroženo. Zašto se on osjeća ugroženo ako je ljubomoran? Osjećate li možda da niste vrijedni nečije ljubavi?

Ne osjećate se lijepom/lijepim? Upoređujete li se s drugim ženama ili muškarcima? Produbite zašto osjećate nesigurnost, a to bi isto trebalo da učini i vaš partner ako je sklon ljubomori.

Pokušajte da sagledate situaciju iz druge perspektive

Kad smo ljubomorni, skloni smo da brzinski donosimo zaključke. Ponekad i preuveličavamo neke stvari.

Mnogo puta osjećaj ljubomore može nastati zbog nesigurnosti ili nedostatka povjerenja i sitnih laži u prošlosti? Koliko puta ste poludjeli ako se partner nije javio na mobilni ili ga je isključio?

Šta ćete pomisliti? Vjerovatno ćete u glavi izrežirati najgori scenario. Ali umjesto da ga odmah proglasite preljubnikom, možda bi trebalo da stanete i razmislite. Možda ne može da se javi jer radi, a ako se javi, isprazniće mu se baterija i slično.

Možete li da se nosite s konstantnim nasiljem? 

Ljubomora se može pretvoriti u kontrolu prilično brzo. Povjerenje kao da je nestalo u jednom potezu, kao i vaša lična sloboda. Ljubomora i kontrola se, takođe, mogu pretvoriti u nasilje.

Ako ste u vezi u kojoj osjećate i fizičke prijetnje ili strah da ne napravite nekakav “pogrešan” potez, radije potražite pomoć.

Tportal.hr

Komentari

komentara