Ljubav i veze

Gojenje, holesterol, srčani udar: Posljedice lošeg braka trpi samo jedan spol!

Napisao H. H.

Jedna britanska studija došla je do zanimljivih zaključaka.

U svakom braku kad-tad dođe do neslaganja i to je normalno, ali ako trzavice postanu prečeste, to može da ostavi posljedice i na vaše zdravlje, piše “Net

Za neke dobra, a za druge loša vijest jeste to što ne trpe oba spola jednako posljedice turbulentne veze ili braka. Muškarcima se na tom polju lošije piše, jer imaju veći rizik od srčanog udara ako im je odnos nestabilan.

Zanimljivo je da se na žene to nimalo ne odnosi.

Loš brak pogoršava krvnu sliku

Britanski istraživači utvrdili su kako tokom uspona i padova u vezi značajno oscilira krvni pritisak muškaraca, ali ne i žena. Povećava im se i holesterol i tjelesna težina, što je fatalna kombinacija koja vodi do srčanih i moždanih udara.

Naučnici su pratili 620 oženjenih očeva i otkrili kako se njihovo zdravstveno stanje drastično poboljšalo kada bi u braku krenulo nabolje. Ako je stanje u odnosu bilo nepromijenjeno – bilo dobro ili loše – nije bilo promjena u njihovoj krvnoj slici.

S druge strane, bračna (ne)sreća nije imala veze s kardiovaskularnim zdravljem kod žena. Vjeruje se da to tako zbog činjenice da muškarci više zavise od žena nego obrnuto. One imaju šire društvene veze i efikasnije načine na koje se nose sa nevoljama.

Ako ne ide, najbolje je rješenje – razvod

Naučnici su otišli toliko daleko da savjetuju muškarcima koji su u lošem braku, ni više ni manje, nego razvod – za svoje dobro.

Uz pretpostavku uzročne povezanosti, bračno savjetovanje za parove s pogoršanim odnosima može imati dodatne prednosti u pogledu fizičkog zdravlja iznad psihičkog blagostanja, iako je u nekim slučajevima prekid odnosa najbolja opcija“, stoji u zaključku studije.

Generalno, vjeruje se da ljudi u braku više paze na sebe u pogledu tjelesne težine i redovnog uzimanja lijekova, dok su samci skloniji alkoholu, cigaretama i nezdravoj ishrani, piše “Daily Mail”.

 

Komentari

komentara