Ljubav i veze

Džeko: Uskoro očekujem rođenje sina, moja supruga je u šestom mjesecu trudnoće!

Napisao H. H.

Edin Džeko je dao veliki intervju za italijanski Sky Sports koji će biti emitovan sutra navečer u 23 sata u emisiji “Nogometna gospoda“ (I Signori del Calcio) u kojoj gostuju najveće nogometne zvijezde. Kapiten reprezentacije BiH govorio je o nogometu, ali i o privatnom životu. Tokom sezone navijači su bojkotovali utakmice Rome, a Džeko kaže kako je izuzetno teško bilo igrati pred polupraznim Olimpicom.

Žao mi je što nismo imali podršku tokom čitave sezone. Veliki stadion poput Olimpica je mnogo ljepši kada je pun. Protiv Juventusa smo vidjeli kako je drukčije kad imamo veliku podršku s tribina i želio bih da svaki meč bude tako. Mnogo je lakše igrati kada imaš podršku navijača“, kaže Džeko.

Neizostavno pitanje je bila posljednja Tottijeva utakmica kojom će u nedjelju završiti bogatu karijeru.

“Totti je legenda Rome. Legenda je svugdje u svijetu, a kao osoba je veoma dobar“, kazao je Edin koji je oborio Tottijev rekord po broju pogodaka u sezoni u Rominom dresu.

 

“Moja prva sezona nije bila dobra“

 

“Svaki napadač želi dati što više pogodaka. Moja prva sezona nije bila dobra i dosta se o tome pričalo. To je iza mene i ja se uvijek okrećem budućnosti. Tako sam i uradio na kraju prošle sezone i ove sam dao zaista mnogo golova, što je fantastično. Moram reći da nijedan pogodak ne bi bio moguć bez podrške ekipe“, skromno je rekao Džeko koji je kao glavnog “krivca“ za svoju fantastičnu sezonu izdvojio trenera Luciana Spallettija.

 

“Spalletti je veoma važan za sve nas. Traži od nas da igramo ofanzivno, a mene je naučio mnogim stvarima, na primjer kako da iskorištavam prazan prostor i ubacujem se pravovremeno. U Italiji je to teže učiniti nego u Njemaččkoj i Engleskoj, odbrambeni igrači ovdje igraju mnogo bolje. Najbolja odbrana je u Italiji i teško je postizati pogotke. Spalletti je ključni čovjek za moj uspjeh“, rekao je Džeko.

 

Džeko je u Manchester Cityju dijelio svlačionicu sa nestašnim dečkom italijanskog nogometa Mariom Balotellijem. Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine kaže kako Super Mario nije ono za šta ga mediji predstavljaju.

 

“Mario je dobar momak. Novinari pišu mnogo ružnih stvari o njemu. Ja ga bolje poznam od novinara, pa mogu pričati o njemu. Igrali smo zajedno tri godine i mogu vam reći da je veoma kulturan i fin momak. Što se tiče terena, mislim da je mogao mnogo više napraviti do sada u karijeri. Nema mnogo igrača njegovog talenta na svijetu. Ipak, u nekim situacijama je mogao biti pametniji i ne dozvoliti nekim ljudima da mu unište život i karijeru“, rekao je Džeko.

 

“Volio bih igrati kod Mourinha“

 

Na pitanje sa kojim trenerom bi volio raditi u budućnosti, Edin je odmah odgovorio:

 

“Volio bih igrati kod Mourinha. Zovu ga Special One, osvojio je mnogo trofeja sa različitim timovima. Pričao sam sa igračima koje je trenirao i svi su mi rekli sve najbolje o njemu“, kaže je Edin.

 

U dijelu koji se ne tiče zelenog terena neizostavna tema je bio rat u Bosni i Hercgeovini.

 

“Moje djetinjstvo je bilo teško jer sam odrastao u ratu. Nikome ne bih poželio da prođe kroz sve to. Svojoj djeci ću pričati o tome jer me rat sigurno napravio jačom osobom. Kada čujete sirene, znate da se nešta loše sprema. Mnogo puta sam tokom te četiri godine rata imao taj ružan osjećaj. Srećom, bio sam premali da razmišljam o tome i da razumijem šta se tačno dešava. Kada god su se sirene oglasile, trčali smo u podrum i sakrivali se dok opasnost ne prođe. Nikome ne želim takvo djetinjstvo. Na kraju rat je bio uzaludan, a mnogi ljudi su poginuli bez razloga“, kaže Džeko i nastavlja:

 

“Teško je zaboraviti rat“

 

“Teško je to zaboraviti. To ću zauvijek nositi sa sobom. Rat je posebno težak kada si dijete jer želiš izaći napolje i igrati se sa drugarima. Djetetu je teško shvatiti da iz nekog razloga ne smiješ to uraditi. Otac i majka su mi stalno branili da izlazim napolje, a ja sam plakao jer nisam razumio zašto to rade. Nisam shvatao da sam mogao poginuti svakog trenutka kao mnoga djeca i odrasli. Ne mogu to nikada zaboraviti, pokušavam ne misliti na to“, rekao je Džeko.

 

Novinara je tokom Džekinog opširnog odgovora zainteresovala riječ “djeca“. Pitao ga je da li, pored Une, namjerava imati još djece, na šta je Edin odgovorio:

 

“Naravno. Moja supruga je već u šestom mjesecu trudnoće i dobit ćemo sina. Vi ste prvi saznali ovu vijest“, otkrio je Džeko ekskluzivnu i radosnu vijest.

 

Na kraju intervjua uslijedila su još dva sportska pitanja. Najprije je novinara zanimalo šta misli o sukobu Antonija Rüdigera i Senada Lulića.

 

“Lulić nije rasist“

 

“Poznajem Lulića bolje nego iko. On nije rasist. Zašto je rekao to što je rekao? Iskreno, nisam ga nikada upitao. Vjerovatno je bio ljut jer su izgubili od nas, ali je bez ikakve sumnje napravio grešku što je to rekao. Trebao je ipak birati riječi jer je uvrijedio mnoge ljude nenamjerno“, rekao je Džeko koji je za kraj odgovorio na pitanje ko mu je omiljeni napadač na svijetu.

 

“Ako isključimo Messija i Ronalda, samo jedan igrač je poseban, a to je Ibrahimović. U proteklih deset godina on je najbolja klasična `devetka` na svijetu“, rekao je Džeko na kraju intervjua za emisiju “Nogometna gospoda“.

(Klix)

Komentari

komentara