Ljubav i veze

Muškarci, ovo će vam sigurno razbiti iluziju o lepšem polu

Napisao H. H.

Iako se žene smatraju nežnijim polom, jednim istraživanjem se došlo do saznanja da su zapravo muškarci ti koji su romantičniji.

Studija objavljena u Žurnalu socijalne psihologije ratbila je predrasude o romantici i polovima. Naime, u istraživanju je učestvovalo 172 studenata oba pola, a rezultati su pokazali da muškarci prvi kažu “volim te”.

“Mislim da žene nesvesno odlažu trenutak zaljubljivanja. Stvar je u tome što, evolutivno posmatrano, iz ugla reprodukcije žene mogu da izgube mnogo više nego muškarci ukoliko se zaljube u pogrešnu osobu”, objašnjavašef istraživačkog tima Marisa Harison,

Ukoliko izaberu pogrešnog muškarca, žene su te koje sun a gubitku, reproduktivno. Takođe, kako su muškarci predodređeni da budu lovci, reaguju na trenutne stimulanse. Ženama je važnije odgajanje dece od prvog utiska, a su fokusirane na dugoročnu stabilnost.

“Moje iskustvo, kao bračnog terapeuta, kaže da se muškarci češće i lakše zaljubljuju ‘na prvi pogled, ali su takođe skloni i da nastave da ‘gledaju okolo’, objašnjava psiholog iz Medicinskog cenra u Londonu Ingrid Kolins.

Komentari

komentara