Ljubav i veze

Radi li ovo? – 10 jasnih znakova da partner s kojim ste u vezi nije baš za vas

Napisao admin

Ako vas druga strana prisiljava da se mijenjate kako bi bila sretna, kontrolira s kim se viđate i ozbiljno vas izjeda "crv sumnje" tada je vrijeme da sjednete i razmislite.


Ljubavni par (Foto: Cure.ba)

Mijenjate se da bi partner bio sretan

Veze oblikuje partnere i sasvim je normalno da postaju sličniji, ali problem nastaje kad se jedno od njih mijenja kako bi zadovoljio drugu stranu, tvrdi terapeutkinja Virginia Gilbert. Znak za uzbunu svakako je ako svoje mišljenje, vrijednosti pa i stil odijevanja prilagođavate svojoj polovici. Partner bi vas trebao prihvatiti i voljeti onakve kakvi jeste, a inzistiranje da se promijenite mogući je znak da ga/je ništa neće zadovoljiti.

Stalno ga branite i opravdavate pred obitelji

Nije za očekivati da će se partner svakom svidjeti, ali ako obitelj i prijatelji tvrde da nešto nije u redu s njim ili nije dobar za vas, treba imati na umu da samo paze na vas, objasnio je psihoterapeut M. Gary Neuman. To ne znači da vezu treba odmah prekinuti, ali je odlična prilika da je sagledate iz drugog kuta. Razmislite o svemu što oni primjećuju i probajte to objektivno analizirati, savjetuje.

Kritiziranje je konstanta

Ako kritiziranje i prigovaranje počnete doživljavati kao vrijeđanje, potcjenjivanje i ponižavanje na bilo kojoj osnovi, razmislite. Povremene kritike su normalne i zdrave, no ako su stalne i još uz to, zamaskirane u pasivno-agresivni pristup, ta veza ne može biti zdrava i to nitko ne može tolerirati duže vrijeme. U vezi se treba osjećati ugodno, a nikako postati meta ponižavanja i olakšanja tuđih frustracija, piše The Huffington Post.

Čim ga/je nema, razmišljate s kim je

Provjeravanje partnera i propitkivanja gdje je i s kim, crv je sumnje koji vam u normalnom odnosu nikako ne treba. Osim što će vas psihički izludjeti, to će rezultirati i ljubomornim pitanjima koje druga strana, ako je nevina, neće prihvatiti. Uključite racionalne razloge u svoje sumnje, poput drži li dragi/a mobitel stišan većinu vremena. Ako zbog partnerovog ponašanja, nikako ne možete biti mirni, možda je vrijeme da okončate taj odnos jer ne možete živjeti poput detektiva.

Partner odlučuje o svim bitnijim stvarima

Ako se družite samo kad njemu odgovara i izbjegavate svoje prijatelje jer njemu smetaju, to su samo neki od znakova da u vezi nešto ne štima. Partner je taj koji odlučuje o svemu i uglavnom u svoju korist. To u prijevodu znači da niste potpuno ravnopravni. Ako samo slijedite njegove odredbe, jer to i jesu, možda je vrijeme za promjene, savjetuje bračna terapeutkinja Gilbert.

Vaš seks je ozbiljno u krizi

Ako je loš i jednostavno ga nema, znači da morate poraditi da bi postao bolji. Smatrate li da je vaša bolja polovica odlična u svemu, ali ne baš i u tome, to morate ili promijeniti ili jednostavno odustati od te veze. Za dug i uspješan odnos, intimnost je nužna. Prijatelja već imate dovoljno, ne treba vam još jedan.

Ja se želim družiti, a on više uživa sam

Iako je dobro da svaki partner ima malo vremena samo za sebe, problem nastaje kada partneri više uživaju odvojeno nego zajedno. To će rezultirati sve većim udaljavanjem i stvaranjem života u kojemu za vašeg partnera neće biti puno mjesta, a ni u njegovom za vas. Pokušajte naći zajednički jezik, napraviti kompromis ili pronaći nešto novo u čemu ćete zajedno uživati.

Osjećate se odgovorno za partnerovu sreću

Povezanost je jedno, a ovisnost nešto sasvim drugo. Ako partner isključivo u vama traži emocionalno ispunjenje i nada se da ćete vi promijeniti njegovu sreću nabolje, potrebno vam je razgovor. Svatko od nas odgovoran je za svoj život i mora imati samo svoje stvasri (hobije, posao…) koji će ga ispunjavati i veseliti. Uz to, takvo razmišljanje otvara i mogućnost za kritiziranje zbog svih svojih neuspjeha.

Partner kontrolira sve što radite

Veza bi trebala biti ravnopravan odnos u kojemu su partneri slobodne jedinke. No ako vas pokušava kontrolirati s kojim prijateljima/članovima obitelji se viđate, što odijevate ili kakav makeup nosite, možda je vrijeme za promjene, tvrdi Swithin. S vremenom će se to pogoršavati sve dok i najmanji tračak slobode ne nestane. U tom slučaju, tlačeni partner postat će ovisan o “boljoj” polovici te što je najgore potpuno posumnjati u vlastitu vrijednost.

Razmišljate da to možda nije to

Ako ste već u više navrata razmišljali da to nije to za vas, ali ste utišali svoje glasove, kasnije bi se mogli jako kajati radi toga. Ne utišavajte svoje misli i sumnje. Dobro razmislite o njima i analizirajte ih. Ako imate problema, pokušajte se dogovoriti i promijeniti stanje. Ako ništa ne uspijete promijeniti, tada je možda vrijeme za novi početak, savjetuje terapeutkinja za veze Marina Sbrochi.

24sata.hr

Komentari

komentara