Ljepota

Četiri zanosne sestre Bektić koje su oduševile cijelu BiH (FOTO/VIDEO)

Napisao H. H.

Fotografije sestara iz Srebrenice koje hrabro galopiraju na konjima po snijegu oduševile su bosanskohercegovačku javnost. Priča o njima i njihovom životu ništa nije manje zanimljiva.

Selo Jasenova je od Srebrenice udaljeno 10-ak kilometara i dom je porodice Bektić. Emin Bektić, njegova supruga i četiri kćerke Ćamka, Kadira, Fatima i Dženeta su sretna i zanimljiva porodica. Može se reći da su dio njihove porodice i konji.

Emin Bektić je godine proveo u Njemačkoj gdje je radio od 1970. godine. Nakon provedene 33 godine u Njemačkoj stekao je pravo na penziju i vratio se u svoju Jasenovu. Eminova velika ljubav su uvijek bili konji. Po povratku iz Njemačke počeo je uzimati konje, tako da ih na svom imanju danas ima dvanaest.

Emin BekticDa je Srebrenica zanimljivo mjesto svjedoče i fotografije autora Ade Hasanovića koje su postale viralne na internetu, a na kojima su upravo četiri sestre Bektić koje su ljubav prema konjima i prirodi naslijedile od svojih roditelja. Fotografije su jedinstvene i pozitivna slika iz Srebrenice – grada obilježenog prošlošću.

Ćamka Bektić je najstarija od četiri sestre, a ljubav prema konjima gaji od kad zna za sebe. Svoju ljubav prema konjima je opisala kroz svoju poeziju koju piše.

– Ja Ćamka, atom koji iskače iz svoje putanje i pravi gužvu na putu ostalim atomima. Inspirisana vjetrom koji zviždi kroz grivu i kopitom koja drobi svaki kamen u galopu. Energiju crpim sa leđa ljupkog bića, noseći me kroz vjetar, vrijeme… Furam kroz 21. vijek, gazeći njegove staze kako ja hoću. Furam pozitivno, furam smireno. Ja Ćamka, furam sve s velikom dozom ljubavi – kaže Ćamka za Bportal, te dodaje „dozvoli mi da ti pokažem kako da nacrtaš konja, tu poeziju u pokretu“.

Ćamka kaže da nije očekivala da će biti ovoliko reakcija na fotografije, i da će se proširiti ovoliko, ali da joj je drago što je iz Srebrenice u svijet poslata pozitivna slika.

– Nisam zaista očekivala da će to ovako biti. Svi se javljaju, pišu. Novinari, ljudi. Ali drago mi je zaista. Srebrenica je moj dom, i najljepše mjesto na svijetu – priča Ćamka za Bportal.

Ćamka i Kadira se školuju u Sarajevu, Fatima je učenica medrese „Osman ef. Redžović“ u Visokom, a Dženeta pohađa osnovnu školu u Srebrenici i odlična je učenica.

Srebrenica, grad obilježen prošlošću i teškom sadašnjošću hrabro galopira u budućnost. Sa ovakvim hrabrim mladim ljudima, kako i ne bi…

(Bportal.ba/A. Mehmedović)

Komentari

komentara