Ljepota

Bez kozmetičkih salona – Imajte lijepu, zdravu i njegovanu kosu uz ove savjete

Napisao admin

Bez obzira voliš li više kraće frizure ili pak ostaješ vjerna dugoj kosi, pravilo broj jedan je da je kosa najljepša kad je zdrava, sjajna i njegovana.


Prelijepa kosa (foto: cure.ba)

Za takav izgled ne treba ti brdo kozmetičkih preparata, već je dovoljno usvojti nekoliko korisnih navika koje će obogatiti tvoju rutinu njege. Vrijeme je da tvoja kosa zablista, a mi ti u tome pomažemo s par savjeta:

Pravilno šamponiranje

Lijepa kosa započinje zdravim vlasištem koje je inače vrlo osjetljivo i zato ga se ne smije grubo trljati jer to može dovesti do pojave suhe peruti ili izazvati iritacije. Također, ne treba pretjerivati s količinom šampona, bit će dovoljna manja količina koja se utrlja između dlanova te kružnim pokretima umasira u tjeme. Nakon otprilike dvadesetak sekundi dodaj šamponu još malo vode, a ako se on dovoljno ne zapjeni, to ne znači i da dobro neće očistiti tvoju kosu, jer količina pjene nije povezana s količinom djelotvornih sastojaka šampona.

Kosu je jako bitno dobro isprati, počevši od tjemena prema vrhovima, jer ostatak šampona će ju brže umastiti te otežati. Kosu operi mlakom vodom, nikako ne vrućom koja će ju previše isušiti. Ako je tvoja kosa duža, dobro ju je prije pranja raščešljati kako bi se spriječilo njezino lomljenje za vrijeme pranja.

Oprezno s hemikalijama

Bojanje kose je jako zabavno, ali razne kemikalije koje se nalaze u bojama mogu znatno oštetiti tvoju kosu. Zato pripazi da je boja za koju se odlučiš kvalitetna te se prije nanošenja posavjetuj sa svojim frizerom. Danas se na tržištu nudi puno boja koje su rađene bez amonijaka i peroksida koji su najviše odgovorni za oštećenje kose, a odličan izbor su i polutrajni preljevi koji ističu sjaj tvoje prirodne boje.

Maska glavu čuva

Možda nemaš uvijek vremena svojoj kosi pružiti bogatu njegu, ali zato barem ju povremeno obraduj maskom koja će ju dubinski nahraniti. Možeš biti i sama svoj majstor pa isprobati par recepata za pripremu maske kod kuće kao što je npr. onaj u kojem pomiješaš par žlica maslinovog ulja s dva jaja i jednom žlicom meda. Ostavi da djeluje petnaestak minuta te dobro isperi.

Fen il pegla?

Tvoja kosa izgleda izvrsno nakon feniranja ili peglanja, ali nažalost svi ti tretmani oštećuju kosu, čineći je više lomljivom i isušenom.  Zato prije nego što kreneš s oblikovanjem frizure nanesi preparat za zaštitu kose od vrućine koji će spriječiti njezino isušivanje.

Pravilna prehrana iznutra, vidljivi rezultati izvana

Na tvojoj kosi jako se vidi koliko si vjerna zdravoj prehrani, a za bujnu i sjajnu kosu poreban je pravilan unos vitamina i minerala. Za zdravlje kose tako je vrlo važan skupina vitamina B i to posebno biotin koji potiče njezin rast i sprečava opadanje. Vitamin A odgovoran je za njezin sjaj, a vitamin E za strukturu i regeneraciju.

Željezo i jod važni su za cirkulaciju vlasišta, a iznimno bitni su i proteini od kojih je kosa i sama sastavljena, koje možeš pronaći u namirnicama poput piletine, ribe, sira, jaja, badema, graha i jogurta.

cure.ba

Komentari

komentara