Ljepota

Recept da budete neodoljive: Kako postati MOĆNA žena koju svi žele

Napisao H. H.

Ona se nalazi u svakoj od nas – samo smo je premalo svesne! U nastavku vam otkrivamo kako da postanete moćna žena…

Ona se nalazi u svakoj od nas – samo smo je premalo svesne! Žene postaju moćna bića kada otkriju skrivenu snagu i pametno je iskoriste

Moć nije muškog roda, nego ženskog, kao i sila. Označava sposobnost dostizanja ciljeva, a da ne moramo da se povinujemo spoljašnjim zahtevima ili drugim učesnicima. Ništa više od toga. Zašto nam onda ta reč pravi poteškoće? Opisuje tek samostalno oblikovanje sopstvenog života. Ona znači reći šta želimo da postignemo i razmisliti kako da to dostignemo – i na kraju to učiniti! U tome nam pomažu mnoge „tipično“ ženske osobine. Često nismo svesni kakvi se raznoliki potencijali u nama kriju i šta nam sve omogućavaju. Filozofkinja Rebeka Reinhard u svojoj novoj knjizi objašnjava teze zašto je moć ženska stvar.

1. Najvažnija je glava
Danas je jasno šta žene mogu. Direktorke, kancelarke, nobelovke pojavljuju se posvuda i potiskuju slabiji muški pol, koji je već u školi bio lenj da piše zadatke. Niste imali sreće, momci. Međutim, odlične ocene su samo pola puta. Ko želi na vrh, mora ispravno da upotrebi mozak i misli samostalno. Kako? Menjajte okolinu, tražite ono neobično, čudite se i razmišljajte – bez guglanja.

2. Prave vrednosti umesto lažne marljivosti
Žene su prvakinje u svim disciplinama od ekonomije do kulinarstva, od pedagogije do vođenja domaćinstva. Mi smo pronalazači multitaskinga i perfekcije. Dok se muškarci još muče s prezentacijama, mi već imamo šest klijenata, skuvale smo ručak i okrečile sobu. Ali moći ne znači i morati. Moćne ne postajemo preteranim perfekcionizmom, nego usredsređivanjem na naše prave vrednosti. Nećemo postati snažne tako što ćemo sebi prebacivati da nismo dostigle sve što smo poželele, nego da se zapitamo za šta živimo. Na taj način ćemo razumeti da je moć reč srodna s „moći“, a to znači da možemo u rad da uključimo i druge.

3. Ključna reč: dostojanstvo
Samo žene mogu da razmotre probleme s više strana. Izuzetno smo jake u opisu problema, argumentaciji i samoanalizi. Naša se prava moć, međutim, pokazuje onda kada spoznamo da večita skromnost nema smisla. Zapisujemo svoja dostignuća i tada samouvereno i lako možemo da tražimo povišicu, a znamo i zašto nam je tačno potrebna. Nećemo tražiti neprimerenu nagradu, ali tražićemo da nas poštuju i cene. Dostojanstvo je najprivlačnija i najmoćnija ženska osobina.

4. Uspešno doživeti neuspeh
Žene vole šareno. Nekada su nam i biografije šarene poput odeće. Ako nam oni ukočeni zabrane ulaz u njihove klubove, ostanimo mirne. Život nije kasting. Kome su postojeće staze preuske, neka otkrije nove. Danas se kreativnost traži više nego ikad. Baš lepo – a kako u visokoj trudnoći započeti sopstveni posao? Hrabro. Prave moćne žene postajemo onda kada se usudimo da se zaletimo u zid jer svaki neuspeh širi vidike i pokazuje kakvi neiskorišćeni potencijali leže u nama.

Komentari

komentara