Ljepota

Naša koža – Jednostavan način održavanja pora čistim

Napisao admin

Naša koža diše kroz pore, to svi znamo, no pore su vrlo "komplicirane za održavanje" te često znaju uzrokovati crvenilo kože, bubuljice i akne.


lice (foto:cure.ba)

Jednostavan način održavanja tvojih pora je putem pravilnog njegovanja kože i tijela. Što to znači?

Bubuljice nastaju kada se pore začepe prljavštinom ili bakterijama.

Voda

Odličan početak je hidratacija – nastoj piti 2 litre vode na dan, to je izvrstan i vrlo jeftin način hidratiziranja kože.

Prehrana

Tvoje tijelo ti je najzahvalnije kada je u pH ravnoteži – informiši se te probaj svoju prehranu uravnotežiti, kako ne bi sadržavala previše namirnica koje su “kisele”, a premalo onih koje su “lužnate”, jer omjer za zdrave ljude zapravo je 75% “lužnate hrane”, a 25% “kisele” hrane – što zapravo znači da pojačaš unos svježeg voća i povrća, a da pokušaš izbjegavati prženu, masnu hranu, crveno meso, kafu, bijeli šećer te sokove pune šećera.

Stres

Takođe, veliku ulogu trebaš pridodati stresu, jer on je taj o kome zavisi hoće li se tvoje pore prirodno pročistiti. Stres stvara kiselinu unutar tvog tijela koja se kasnije eliminiše kroz tvoju kožu. I sama znaš što ti je činiti – pokušaj smanjiti stres u svojoj okolini, pronađi nešto što te umiruje poput slušanja muzike, čitanja časopisa…

Nježno tretiranje lica

Jedna od najvećih pogrješaka je prečesto pranje lica i tijela sapunom. Ako već koristiš takve preparate, savjetujemo ti da onda koristiš nježne preparate sa hipoalergennim glicerinom – no ne više od jednom na dan!

Takođe izbjegavaj preparate koji u sebi imaju veliku količinu alkohola, naš savjet ti je – nastoj pronaći tonik za lice koji u sebi ne sadrži alkohol.

Pridržavaj se ovih savjeta najbolje što možeš – tvoje lice i koža će ti biti vrlo zahvalni!

cure.ba

Komentari

komentara