Ljepota

Prvi dan u sedmici – Najviše vremena na uređivanje potrošimo baš ponedjeljkom

Napisao admin

Protivno uvriježenu mišljenju, prvi dan u sedmici ipak nije ništa depresivniji od ostalih. Opisujući kako se osjećaju svakoga radnog dana, 340.000 ispitanika ponedjeljak je okarakteriziralo nimalo lošijim od ostalih, pokazalo je istraživanje.


Žena (Foto: Cure.ba)

Psiholozi tvrde da je ponedjeljak omražen samo zato što se povezuje s početkom radnog tjedna. Ljudi su nakon vikenda usporeniji, a povratkom na posao prisiljeni su čim prije “uskočiti u tračnice”. U tom slučaju većina preuveličava osjećaj umora te im za istu stvar ponedjeljkom ujutro ponekad treba i deset minuta više nego, primjerice, utorkom, prenosi 24sata.hr.

Kako bi priskočili upomoć svima koje ponedjeljkom obuzima osjećaj “depresije”, psiholozi kažu da bi prvog dana u tjednu trebalo raditi one poslove koji donose najveći rezultat. Ipak, prve sate novoga radnog tjedna najbolje je iskoristiti za čišćenje stola. Prošla su vremena kad se prema hrpi na nečijem stolu mjerila produktivnost. Danas se takvi zaposlenici smatraju neorganiziranima i smušenima, upozoravaju psiholozi. Napominju da čist stol priziva jasnoću misli i omogućava da svaki radni zadatak riješite na vrijeme. Napravite brzinsku inventuru svojih zaduženja. Stoga, ako imate nezavršenih poslova, pravi je trenutak da im se posvetite – bit ćete zadovoljniji i s lakoćom ćete dočekati nove poslovne zadatke.

Status na ‘fejsu’ podiže radni elan

Postavite si ostvariv cilj i smislite kaznu ako ga ne postignete. To možete obaviti jednostavnom objavom prijateljima na Facebooku. Napišite odabranim prijateljima: “Ako do petka ne završim X posao, plaćam večeru prvom tko me nazove u petak navečer”.

Najljepši smo baš u ponedjeljak

I ženama i muškarcima podjednako je važno da “zablistaju” u ponedjeljak, pokazalo je istraživanje. Žene na uljepšavanje u prosjeku potroše 76 minuta, a ta brojka strmoglavo opada kako se bliži kraj radnog tjedna. Muškarci se ponedjeljkom uređuju 28, a ostale dane samo deset minuta.

Zdravi, mali obroci jačaju koncentraciju

Pripremite si male zdrave zalogaje za trenutke kad vam počne padati koncentracija. Svaki dan ponesite na posao nešto za grickanje – suho ili svježe voće, proteinske pločice ili orašaste plodove. Neka to bude nešto jednostavno i bez mirisa koji bi smetao kolegama. Minuta predaha uz neki mali zalogaj može otjerati teške misli i ublažiti umor.

cure.ba

Komentari

komentara