Ljepota

Evo koji su – Nevidljivi neprijatelji kože

Napisao admin

Ako želite da vam je koža lijepa i zdrava možete da učinite mnogo toga. Najvažnije je da vodite računa o svojoj koži, njegujete je i ne dozvolite njenim neprijateljima da je pobijede. Otkrivamo vam šest neprijatelja koji štete vašoj koži.


Žena (Foto: Cure.ba)

Predmeti prislonjeni uz lice – Jedan od nevidljivih neprijatelja kože  lica su upravo vaše ruke. Vodite računa o higijeni. Naime, ako često naslanjate lice na ruke nečistoća se na taj način ″lijepi″ za vaše lice. Čak i ako pričate na telefon, nečistoća se prenosi na vaše lice. Stoga. vodite računa o higijeni.

Stres – Poznato je da stres uzrokuje mnoge zdravstvene probleme. Među tim problemima je svakako i povećano lučenje hormona koji uzrokuju pojavu akni i mitisera.

Jastuk i peškir – Koža na licu se regeneriše i odbacuje odumrle čestice koje ostaju na jastučnici. Sa peškirom kojim brišete lice je isti slučaj. Peškir je zbog svoje vlažnosti čak i mnogo pogodnije mjesto za bakterije i njihov razvoj. Da bi koža bila izložena što manjem broju bakterija redovno mijenjajte peškire i posteljinu. Potrudite se da izbjegavate omekšivaće jer oni mogu da budu uzrok negativne reakcije kože lica.

Pretjerano čišćenje kože – Postižete suprotan efekat ako kožu čistite dva puta dnevno sredstvima koja isušuju kožu lica.  Pretjeranim čišćenjem koži oduzimate prirodnu vlažnost koju ona zatim nadoknađuje lučenjem više masnoć.  Naime, dermatolozi savjetuju da je umjesto pretjeranog čišćenja  mnogo važnija dobra hidratacija.

Preparati za kosu  – Ostaci sredstava za kosu kao sto su gel, šampon, regenerator kao i sama nečistoća kose svakim dodirom se prenose na kožu lica. To se događa dok spavate, perete kosu. Kosu dobro isperite, držite je što dalje od lica i svakako koristite đto manje sredstava za kosu koji zbog sastojaka u sebi začepljuju pore.

Sunčanje – Svi volimo da se izlažemo suncu kako bismo dobili preplanuli ten, ali to mnogo šteti našoj koži. Naime, umjereno izlaganje suncu je prihvatljivo, ali pretjerivanje ipak nije, pa svakako da ima suprotan efekat.

cure.ba

Komentari

komentara