Ljepota

Moć nasljeđivanja – Za ljepotu lica zaslužno je pet gena!

Napisao admin

Holandski naučnici otkrili su pet glavnih gena koji određuju oblik ljudskog lica, što predstavlja prvi ozbiljan korak na putu ka rekonstrukciji lica po genetskom kodu čovjeka.


Lijepa žena (Foto: Cure.ba)

Osoba je veoma složena struktura, u čijem formiranju učestvuje veliki broj gena. Znanstvenici već sada mogu sa određenim stepenom vjerojatnosti da odrede boju kose i očiju čovjeka na temelju njegovog DNK. Ipak, glavni cilj istraživača je potpuna rekonstrukcija vanjskog izgleda čovjeka na temelju njegovog genetskog materijala.

Još prije osam godina, genetičar Manfred Kajzer iz medicinskog centra Univerziteta Erasmus u Rotterdamu počeo se bavi pitanjem da li bi na temelju analize gena koji su odgovorni za oblik nosa ili širinu čela bilo moguće sastaviti portret nosioca DNK.

Taj proces bi mogao biti sličan onom kojim kriminalisti sastavljaju fotorobot osumnjičenog iz pojedinih dijelova lica. Kajzer i njegove kolege otkrili su pet osnovnih gena, koji u velikom stepenu utiču na proporcije lica.

Jedan od njih, rahz, već je ranije povezivan s oblikom lica djece, dok su na druga dva ukazali radovi koji su otkrili da od njihove mutacije ovisi razvoj anomalija, kao što je zečja usna. Preostala dva elementa genetskog koda samostalno je otkrio Kajzerovu tim.

Znanstvenici zasad nisu u stanju da prijeđu obrnuti put, odnosno da prema otkrivenim genima rekonstruiraju vanjski izgled čovjeka. Međutim, autori istraživanja, objavljenog u časopisu “PLoS Genetics”, ukazuju na to da je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi.

cure.ba

Komentari

komentara