Ljepota

Jeste li znali – Neprijatelji kože

Napisao admin

Prilikom prvog kontakta s nekom osobom, prvo što ćemo zapaziti je upravo njeno lice. Oni koji imaju sjajno čisto i lice s manje bora, željeli mi to ili ne, imaju više uspjeha u životu.
Od pamtivijeka je poznato da su žene, a one su mudriji dio čovječanstva, oduvijek pazile na svoj izgled, pa se tako Kleopatra kupala u medu i mlijeku.


Žena (Foto: Cure.ba)

Dvije hiljade godina poslije Kleopatre ne koristimo više med i mlijeko već gomilu kozmetičkih preparata te tretmana koji nas čine mlađima. Ali se istovremeno povećao i broj uzročnika prijevremenog starenje kože.
Koji su uzroci starenja kože?
1. Prvi je prirodno starenje na koje ničim ne možemo utjecati, jer je ono neizbježan proces otkucavanja unutarnjeg biološkog sata. Veliku ulogu, svakako, igra genetika, pa tako neki mogu biti zahvalni precima za svoj mladolik izgled.
2. Drugi uzrok starenja kože svakako je dugotrajno izlaganje suncu, lako nam je ono potrebno za život, sunce u posljednje vrijeme izaziva brojne kožne bolesti, među kojima su definitivno najopasniji razni oblici karcinoma.
Razlog tome je u ultraljubičastim zrakama čija se štetnost udvostručila pojavom ozonskih rupa u atmosferi. One su uzrok prijevremenog nastajanja bora, suhe kože i neravnomjerne pigmentacije.
Takve promjene nazivaju se foto-starenje kože. Naime, UVA i UVB zrake prodiru u kožu i oštećuju strukturu kolagena i elastičnih vlakana, uzrokujući gubitak gipkosti i elastičnosti kože te sposobnosti vezanja vlage, uz postepeno razvijanje bora. Zbog takvih promjena, dermis postaje sve tanji, a kapilari sve vidljiviji.
3. Solarij je treći na listi neprijatelja vaše kože. lako stručnjaci upozoravaju na štetnost UVA i UVB zračenja, posljednjih godina se znatno proširio trend odlaska u solarije. O tome se još vode rasprave, jer jedni tvrde da solariji štete koži, a drugi da su potpuno sigurni.
4. Ritam života je četvrti optuženik. Budući da svi živimo ubrzanim životnim ritmom, stres je, također, velik faktor prijevremenog starenja kože.
5. Pored stresa, znatnu ulogu igra nekvalitetna prehrana. Nažalost manjak vremena prisiljava zaposlene ljude da se hrane u fast foodovima te hranom siromašnom vitaminima, mineralima i hranjivim tvarima.
Posebno bi trebalo izbjegavati prženu, konzerviranu i dimljenu hranu.
Ne zaboravite da u dimljenu hranu spadaju pljeskavice, ćevapi… Na prijevremeno starenje kože utječe i prevelik unos šećera, bijelo brašno te crveno meso.
6. Alkohol i cigarete su još neki od uzročnika propadanja, budući da oduzimaju organizmu, a time i koži, prijeko potrebnu vlažnost.
7. Većina nas živi u velikim gradovima u kojima je zagađenost zraka velika kad je uporedimo s nekim ruralnim podnebljima.
Gradski smog sadrži brojne štetne tvari te metale koje unosimo u organizam disanjem ili preko kože. Oni se vežu s bjelančevinama te uzrokuju propadanje i starenje kože. Osim svega navedenog, trebalo bi se i dosta kretati, budući da je fizička aktivnost neophodna za normalno funkcioniranje organizma.

cure.ba

Komentari

komentara