Ljepota

Najnovije istraživanje – Na šta pravilni i bijeli zubi ukazuju

Napisao admin

Prema najnovijem istraživanju, bijeli i pravilni zubi ukazuju na izvrsno zdravlje. Bijeli osmijeh naročito žene čini mnogo privlačnijim. Zdravi i jaki zubi znače da osoba ima jak genetski potencijal za kojim svi podsvjesno teže kada tragaju za idealnim partnerom s kojim žele da zasnuju porodicu.


zubi (foto:cure.ba)

Muškarci naročito primjećuju zube kod žena, procjenjujući tako njihovu zrelost i potencijalne bolesti, kao i sposobnost rađanja. Naravno, i ovo se događa isključivo na podsvjesnom nivou. 

Britanski naučnici pokazivali su neobrađene slike manekenki ispitanicima oba spola. Od njih je traženo da procijene njihovu privlačnost na osnovu zuba. Očekivano, pokazalo se da su im obojeni i nepravilni zubi bili odbojni. U sljedećem zadatku pokazane su im iste fotografije ali prerađene, tako da su manekenke imale izbijeljene i ravne zube. Svi ispitanici su se složili da su na ovim fotografijama djevojke izgledale mnogo ljepše. 

Ipak psiholog sa Univerziteta u Lidsu Kolin Hendri smatra da bijeli osmijeh nije nista privlačniji od prirodnih nijansi zuba i da su ljepota i privlačnost sadržane u mnogim elementima.

 

cure.ba

Komentari

komentara