Ljepota

Nesnosne vrućine – Kako da spriječite neprijatne mirise

Napisao admin

Za vrijeme nesnosnih vrućina nemoguće je ne znojiti se više nego inače jer se tako tijelo oslobađa viška topline, odnosno služi kao tjelesni klima-uređaj.


neprijatni mirisi (foto:cure.ba)

Znojenje je zdravo, ali kada pola dana provedete na poslu i u kontaktu s drugim ljudima ne želite da se znojite više nego što je potrebno. Otkrivamo vam šest najčešćih razloga zbog kojih ne prestajete da se znojite i savjetujemo vas kako da znojenju stanete na kraj.

1. Dezodorans nanosite uveče umjesto ujutro

Uobičajena je praksa da dezodorans nanosite ujutro poslije tuširanja, međutim, njegova efikasnost bila bi puno veća da ga stavite uveče. Antiperspiranti djeluju tako da začepljuju pore, a tom procesu pogoduje potpuno suva koža.

2. Izbjegavajte kafu, cigarete i alkohol

Alkohol proširuje krvne sudove čime se povećava temperatura tijela i pojačava znojenje, dok kofein, i u manjoj mjeri nikotin, aktiviraju žlijezde znojnice. Zato tokom ovih tropskih vrućina konzumirajte ledenu kafu bez kofeina ili ledeni čaj, a tokom večerneg izlaska martini s nekoliko kockica leda. I sjetite se da pušenje može uticati na miris znoja.

3. Nosite prozračno pamučno donje rublje

Umjetni materijali poput sintetike ne daju koži da diše zbog čega se na njoj vlaga zadržava umjesto da ispari. To može biti posebno neudobno ako se takvi materijali ‘lijepe’ na djelovima tijela koji se najviše znoje: stopala, prepone, pazuh i područje ispod grudi. Stoga tokom sparnih dana i noći nosite donje rublje od prozračnog pamuka ili kvalitetnih materijala od kojih su izrađeni sportski grudnjaci i odjeća koja se brzo suši.

4. Čaj pomaže, ali ne ako ga pijete već ako ga stavite ispod pazuha

Možda ste čuli da će ispijanje vrućeg čaja kad vam je vruće pospešiti znojenje, a isparavanje znoja pomoći će vam da se ohladite. Istina je da čaj pojačava znojenje, ali takođe povisuje i temperaturu tijela zbog čega trebati puno više od nekoliko kapi znoja da se ohladite.

Zato, umjesto da ga pijete, ispod oba pazuha (pazite da su suvi) stavite vrećicu zelenog čaja. Smatra se da tanin u čaju rastapa spoljni sloj kože taman onoliko koliko treba da se pore začepe. Ipak, dokazano nije efikasan kao antiperspirant.

5. Muški antiperspiranti nisu djelotvorniji od ženskih

Neke žene posegnuće za muškim antiperspirantima jer misle da bolje uklanjaju znoj, ali jedina razlika između muških i ženskih dezodoransa je miris.

6. Kod nekontrolisanog znojenja pomažu botoks i jonoforeza

Antiperspiranti pomažu samo kod blažih oblika hiperhidroze, prekomjernog i nekontrolisanog znojenja, dok se u težim slučajevima savjetuju injekcije botoksa koje će privremeno slediti žlijezde u licu, dlanovima, stopalima i preponama.

Djeluju do šest mjeseci, a onda se postupak mora ponoviti.

cure.ba

Komentari

komentara