Ljepota

Viši prag od muškaraca – Žene trpe veću bol

Napisao admin

Osim što imaju puno viši prag boli od muškaraca, žene također osjećaju jače i duže. Dok farmaceutska industrija i doktori to zanemaruju, novim se istraživanjima to želi dokazati, kako bi se žene izbavilo iz ralja boli.


bol (foto:cure.ba)

Oduvijek se smatralo da su žene spremne trpjeti veću bol od muškarca, i to upravo iz jedne biološke činjenice – agonije poroda. Međutim, novija saznanja pokazuju drugačije. Riječ je samo o tome da su žene drugačije konstitucije tijela i da samo zbog toga osjećaju intenzivnije bolove. Na konferencijii ‘Međunarodne udruge za proučavanje boli’ u Glasgowu, rečeno je kako osim konstitucije tijela, bolovima pogoduju hormoni, te središnji živčani sustav koji se udružuju u cijelom spektru senzacija. 

“Kronična bol zahvaća veći postotak žena nego muškaraca, ali nažalost, one će češće dobiti neadekvatan tretman u odnosu na muškarce uslijed različitih kulturoloških, ekonomskih i političkih barijera”, rekao je dr. Troels Jensen, predsjednik Udruge.

Otkriveno je da često korišteni lijekovi protiv bolova, poput paracetamola i morfija, imaju slabiji učinak na žene, te da liječnici često površno tretiraju ženske pacijente, proglašavajući njihove simptome psihološki uvjetovanima. 

Da bi se stanje još više pogoršalo, farmaceutska industrija svoja testiranja novih lijekova protiv bolova provodi uglavnom na glodavcima muškog spola, s pretpostavkom da se radi o jednakom pragu boli.

cure.ba

Komentari

komentara