Ljepota

Oštećena i suha kosa – Koristite li pravilno fen za kosu

Napisao admin

Oštećena i suha kosa kojoj ne možete ništa je najvjerovatnije rezultat krivog korištenja fena, četke ili sredstava za njegu.


fen (foto:cure.ba)

Dati više novca za fen za kosu se isplati, jer kvalitetan fen može trajati i više od pet godina, a sadrži dodatne funkcije, poput nastavka za ravnjanje i kovrdžanje ili hladnog zraka, te aionizacijskog djelovanja koje pruža sjaj i sprečava statički elektricitet.

Mnoge žene ne znaju pravilno koristiti fen. Suše kosu misleći da što je zrak iz fena topliji i jači, rezultat je bolji. Evo nekoliko savjeta o pravilnoj upotrebi fena za kosu:

– Kosu ne treba sušiti dok je potpuno mokra. Umotajte je u peškir i lagano istisnite svu vodu iz nje. Nipošto ne trljajte kosu nakon pranja, jer lako puca. Tek tada nanesite preparate za njegu, oblikovanje ili zaštitu od visokih temperatura.

– Sušenje u svim smjerovima i tresanje uređaja ne daje nikakav volumen nego podiže gornji sloj kose, pa će kosa djelovati suho i neuredno. Neprimjerena četka može također biti krivac za lošu frizuru.

– Za bujnu kosu tokom sušenja kupi se debela, okrugla četka sa široko raspoređenim dlakama koja podiže kosu od korijena, a četka sa termokeramičkim omotačem, koja duže zadržava tolinu, zaglađuje kosu.

– Nekim tipovima kose odgovarat će oblikovanje prstima tokom sušenja, ali ako se kosa elektrizira- prste držite dalje od nje, sve dok nije potpuno suha. Stručnjaci kažu da je kovrdže kod kovrdžave kose prilikom sušenja najbolje ne dirati nikako.

Za vrhunsku frizuru važno je naučiti baratati četkom i fenom, a to se postiže praksom. Za super glatku i sjajnu kosu topli zrak mora izravnati pramen, zato postavite fen što okomitije na korijen – ruke će u početku malo zaboljeti, ali ćete se brzo navići i naučiti.

cure.ba

Komentari

komentara