Ljepota

Kako do brončanog tena – Pravilna upotreba proizvoda za samotamnjenje

Napisao admin

Dok se neke kreme za samopotamnjivanje mogu vrlo brzo nanijeti (self-tan krema) i daju lijepu i izjednačenu boju, pri ­korištenu ostalih možete imati poteškoća.


Krema za samotamnjenje (Foto: Cure.ba)

Nejednaka potamnjelost, brže blijeđenje boje na određenim djelovima tijela i slični promblemi odbijaju mnoge koji bi željeli da isprobaju tako nešto, ili navode druge da odustanu nakon prvih neuspjelih nanošenja. Zato ćemo vam u nastavku objasniti proceduru uspješnog samopotamnjivanja.

– Prvo morate odvojiti dovoljno vremena da bi ste se u cjelosti posvetili ovom poduhvatu kako bi ste bili zadovoljni rezultatom. Ako budete žurili, postoji opasnost da ćete nejednako nanijeti kremu za samopotamnjivanje pa ćete kao rezultat dobiti nejednaku obojenost i narandžaste regione.

– Visoko je preporučljivo da prije nanošenja kreme za samopotamljivanje učinite kožu glatkom tako što ćete uraditi piling cijelog tijela, kojim ćete kožu lišiti izumrelih ćelija, da bi ste mogli ravnomjerno da nanesete kremu. Za ovu priliku možete upotrijebiti piling sa zrncima, koji možete nabaviti u svakoj prodavnici, ili rukavicu za piling. Pazite da piling ne bude pregrub, da sadrži dosta sitnih okruglih zrnaca (zrnca koja nisu jednake veličine lako mogu svojim oštrim krajevima da oštete kožu praveći sitne ogrebotine nevidljive golim okom – “domaći” pilinzi od soli ili šećera takođe nisu preporučljivi). Ako koristite rukavicu, neka ne bude previše gruba. Vodite računa prilikom pilinga da detaljno to radite, posebnu pažnju poklonite koljenima i laktovima, jer je tu koža najgrublja, što znači da će tu biti najviše izumrelih ćelija.

– Vodite računa da vam koža bude potpuno suha prije nanošenja kreme za samopotamnjivanje, obratite pažnju na “kritične” predjele gdjje je koža više suha i grublja (kolene, laktovi, često i gležnjevi), na kojima prvo nanesite tanak sloj mleka ili kreme za telo, da ne biste previše zamastili kožu. Pazite da se najmanje dva sata po nanošenju kreme ne znojite, jer to takođe može dovesti do nejednake obojenosti. Pazite takođe da vam ostaci kreme ne preostanu u obrvama na liniji dlačica, ako ste plavokosi – kao rezultat možete dobiti narandžaste obrve. To ćete najbolje izbjeći ako ostatke sa obrva uklonite vatom ili štapićima za uši natopljenim u tonik.   

– Kremu za samopotamljivanje nanesite odjednom samo na jedan dio tijela. Preporučujemo vam da počnete sa nogama. Neka nanos bude tanak, detaljan i ravnomjeran, na gležnjevima još tanji, a kremu utrljavajte prema stopalima kako ne bi ste dobili oštar prelaz. Kako bi ste izbjegli da vam dlanovi potamne postoje dve solucije; ili namažite dlanove hidrantnim mlijekom ili kremom prije nanošenja ili odmah nakon nanošenja kreme za samopotamnjivanje operite dobro ruke sapunom ili – još bolje pilingom, ili koristite tanke hiruške rukavice prilikom nanošenja kreme. Posebno pazite da vam se krema prilikom nanošenja ne zadržava među prstima, ispod noktiju ili gdje vam je koža tanka – jer je sa tih mjesta prilično teško odstraniti kremu, a neestetski obojeni dijelovi kože su skoro neizbježni.

– Pazite da ne zaboravite da nanesete kremu na dijelove kojih lako možete da se ne sjetite: bikini region, pazuh (posebno tanak nanos), vrat, leđa. Vjerovatno će vam trebati pomoć da obojite leđa – možete pokušati sami ili sa nekim pomagalom, kako bilo, jednak nanos na ovom dijelu može da postigne samo neko veoma vješt.

– Ne zaboravite da vam se može učiniti da se na nekim dijelovima tijela (npr. na nogama) krema primila bolje nego na drugim – to se može desiti nakon prvog nanosa. Takav nejednaki efekat se može popraviti tako što ćete na dijelovima na kojima mislite ćete imati više boje nanijeti prvo malo hidrantnog mlijeka, ili ćete na predjele gde je ima manje nanijeti kremu za samopotamljivanje 2X za redom (sa razmakom od najmanje 2 sata).

– Spoljni dio šake ostavite za kraj. Obojićete ovaj dio tako što ćete vatom naneti kremu za samopotamljivalje, ili ćete trljati spoljne dijelove šake jedan o drugi. Ovde takođe imajte u vidu podjednako nanošenje i naborane dijelove kože, posebno na zglobovima prstiju. Veoma tanak nanos će tu biti potreban.

– Kreme za samopotamljivanje imaju ograničen rok delovanja, obično oko dva sata. Zato vas upozoravamo da se u tom periodu ne umivate, znojite ili trljate o bilo čemu što imate na sebi npr. – najbolje je da ovaj poduhvat rezervišete za period prije spavanja. Obucite neku staru pidžamu ili nešto drugo što bi bilo podrobno, da ne bi ste ofarbali posteljinu ili neku omiljenu drešku, jer postoji mogućnost da nešto boje pređe i na odjeću.

– Ako ste početnici u korištenju krema za samopotamljivanje, toplo vam preporučujemo da počnete sa svjetlijim verzijama krema, kako ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja – potamljenje kože se uvijek može izvesti ponavljanjem nanosa. Kada se izvještite u koritćenju ovog preparata, lako ćete moći da izađete na kraj sa kremama za potamljivanje sa jačim efektom.

Još nekoliko bitnih objašnjenja

-Boja, koju dobijete korištenjem krema za samopotamljivanje, traje od tri do nedelju dana – zavisi individualno od kože, koliko često se umivamo, koristimo li pilinge ili preparate sa alfa i beta hidroksidnim kiselinama ili retinoidima. Sami ćete morati da vidite kako da dođete do željenog intenziteta boje nanošenjem kreme za samopotamljivanje.

– Možda vam sve ovo izgleda veoma komplikovano i teško, ali vjerujte, samo dok se ne naviknete – vježbom se postaje ekspert i nakon nekoliko nanošenja to će vam postati obična rutina.   

– Za sve kojima ovo izgleda previše zamršeno, na raspolaganju su razne druge opcije samopotamljivanja u kozmetičkim salonima, gdje vam se preparati nanose pažljivo i ujednačeno odgovarajućim pomagalima.   

– Ako vam se desi da vam nanošenje ne uspije ili budete šareni, vrlo lako ćete se rešiti problema čestim tuširanjem, pilingom ili korištenjem preparata koji sadrže hidroksidne kiseline.

cure.ba

Komentari

komentara