Ljepota

Savjeti – Talog od kafe u službi ljepote

Napisao admin

Većina nas ne može svoj dan zamisliti bez kafe. Ako i vi rado pijete tursku kafu, talog koji ostaje u šoljicama i džezvi vjerovatno bacate. No, to ubuduće ne biste trebali raditi, jer talog od kafe možete iskoristiti na mnogo korisnih načina.


Kafa ( Foto: Cure.ba )

Piling – Prirodni piling koji ćete sami napraviti često je mnogo bolji izbor od proizvoda koje možete kupiti u trgovinama. Pomiješajte talog od kafe sa medom i dobit ćete osličan piling koji možete koristiti za lice i tijelo. Osim toga, ovaj piling pomoći će vam i da se riješite celulita.

Maska za kosu – Prije pranja kose talog od kafe umasirajte u vlasište i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Kosu operite šamponom i temeljito isperite. Plavuše bi ovu masku trebale izbjegavati, ali ostalim djevojkama maska od taloga pomoći će da osvježe boju kose i učine je sjajnijom.

Gnojivo – Da biste dohranili zemlju kućnih biljaka potrebno je da ih zalijete talogom od kafe koji ste razblažili sa vodom.

Osvježivač zraka – Talog je odličan za ublažavanje neugodnih mirisa. Talog naspite u posudu i stavite ga u dio stana u kojem želite osvježiti zrak. Talog će vam pomoći da uklnite neugodan miris iz frižidera ili neutralizirate miris kante za smeće.

Čišćenje – Talog će vam pomoći da očistite iznimno zaprljane posude. Utrljajte ga u posudu koju želite očistiti, pazeći da posuda ne upija boju. Talog je djelotvoran i u čišćenju drvenog namještaja. Pomiješajte ga sa vodom, nanesite na namještaj, ostavite da djeluje nekoliko minuta, a potom prebrišite čistom krpom.

Ujedi kukaca – Da biste se zaštitili od ujeda kukaca talog nanesite na djelove kože koje želite zaštititi. Budući da kafa ima jak miris, kukci že se džati dalje od vas.

cure.ba

Komentari

komentara