Ljepota

Savjeti – 6 savjeta za ljepotu iz cijelog svijeta

Napisao admin

Prošla su vremena kad se koristilo olovo kao maska za lice i ovčji loj kao krema za lice, jer nekada se zaista svašta koristilo u kozmetičke svrhe, čak i otrovni sastojci.


Lice ( Foto: Cure.ba )

Od tada smo puno toga naučili i uzeli samo najbolje i provjereno.
1. Kurkuma – biljka koja curryju daje intenzivnu zagasitožutu boju – pravi je antiseptik, s protuupalnim svojstvima. U Indiji je uvriježena tradicija da se mladenke i mladoženje namažu maskom od brašna slanutka s dodatkom kurkume. Kurkuma ubija bakterije, slanutak služi kao piling i upija masnoće.

2. Mast od papaje obično se koristi kao lijek za sve u Australiji. Pomaže kod opeklina, ugriza, osipa i suhe oštećene kože lica, tijela i usana, a pomaže i kod zanoktica.

3. Karite maslac danas je sve popularniji u prirodnoj kozmetici. Radi se o srži oraha drveta karite iz zapadne Afrike. Ne samo da vlaži kožu, ono djeluje i kao zaštitnik kože od slobodnih radikala te sprečava nastanak bora. Trudnicama se preporučuje da se redovno mažu ovim biljnim maslacem i sasvim sigurno neće dobiti strije.

4. Arganovo ulje, danas razvikano i kao čudesno marokansko ulje, poznato je u Africi od davnina kao čudotvorno. Proizvode ga isključivo Berberke u Maroku, od oraha drva argan. Bogato je vitaminom E, sprečava starenje, vlaži kožu, liječi akne i briše bore. Je li potrebno reći zašto Marokanke imaju tako prekrasnu kosu?

5. Ulje kamelije smiruje, hrani, štiti i omekšava kožu i Japanke su lude za njim. Koriste ga i protiv strija i za jačanje noktiju. Bogat je vitaminom E i antioksidantima. Dvije kapi ulja kamelije pomiješane sa kašikicom rakije od riže (sake) sve su što ženi treba za čistu i meku kožu, tvrde kozmetički stručnjaci.

6. Avokado je zbog visokog sadržaja vitamina E omiljen i kao hrana i kao pomagač ženskoj ljepoti. Južnoamerikanke nanose njegov plod na kožu i kosu. Izdubi se plod i nanese na lice te djeluje kao piling. Vanjska kora bogata je uljem i također je dragocjena u kozmetici. Savršen spoj daje pomiješan s medom – avokado hidratizira kožu, med djeluje protuupalno. 

cure.ba

Komentari

komentara