Ljepota

Kosu pere samo vodom! – ŽENA KOJA NIJE KUPILA NI KORISTILA ŠAMPON 2 GODINE – ŠTO SE DOGODILO S NJENOM KOSOM?

Napisao H. H.

Lucy Aitken Read (32), poznata britanska beauty blogerica sa lulastic.co.uk je žena koja nije kupila ni koristila šampon više od dvije godine.

Lucy Aitken Read (32), poznata britanska beauty blogerica sa lulastic.co.uk je žena koja nije kupila ni koristila šampon više od dvije godine, piše “Atma“.

Tvrdi da joj kosa nikada nije bila ljepša, a sudeći po njezinim fotografijama – ne laže. Uostalom, prosudite sami.

Je li je moguće da odustajanje od šampona vašu kosu može učiniti ljepšom?

Poklonici kontroverznog pokreta za ljepotu koji se zalažu za pranje kose bez kemijskih sredstava uvjeravaju da će kosa bez šampona izgledati mogo bolje.

Lucy je jedna od žena koje su se osobno uvjerile da ova metoda djeluje.

Ona kosu pere isključivo vodom, a nikada nije bila netko tko ne vodi računa o svom izgledu (beauty blogerica!).

Ona je nedavno izdala i knjigu “Sretna kosa”, koja predstavlja vodič za život bez šampona u kojoj je detaljno opisala svoje iskustvo.

Ova metoda podrazumijeva pranje kose prirodnim preparatima ili samo vodom. Ne koristi se ni šampon ni balzam.

Jednom tjedno kosu dobro opere vodom. Jednom u 14 dana je opere s malo sode bikarbone i utrlja žličicu maslinovog ulja. Kad joj se zamrsi, iščešlja je rastvorom jabučnog octa. Jednom mjesečno koristi organsku hennu ili kanu. Kosu ne boji kemikalijama, ne koristi balzame i produkte za styling kose.

Kaže da je to posebno lako učiniti onima s ricastom kosom. Njoj je kosa inače bila tanka i rijetka te se jako brzo mastila (svako 2-3 dana ju je morala prati).

Mnogi frizeri i stručnjaci za ljepotu slažu se da kosa tako postaje bujnija i jača.

Lucy je motivaciju dobila nakon što je čitala studiju u kojoj piše da žene na sebe svakodnevno stavljaju 515 različitih kemikalija.

Pomislila sam: „Ha, ovo se ne odnosi na mene! Sve dok nisam pogledala bočicu šampona i shvatila koliko različitih kemikalija on sadrži.”

Mnoge žene brinu da će im prestankom korištenja šampona kosa postati masnija.

No, prema tvrdnjama poklonika ovoga pokreta, kosa je masna upravo zbog šampona.

To je začarani krug – što je više perete, više se masti, a kada biste u potpunosti prestali prati je šamponom, ona više ne bi ni bila masna.

Uzmemo li u obzir činjenicu da se u većini šampona nalaze brojne kemikalije, ova ideja i nije tako nevjerojatna.

Primjerice, konzervans MI sastavni je dio krema, gelova za tuširanje, maskara, šampona, regeneratora i sapuna.

On ubija bakterije, plijesan i viruse u preparatima i produžuje njihov rok trajanja.

S druge strane, može uzrokovati alergijske reakcije, a s obzirom na to da izravno ulazi u kožu, utječe i na pojavu dermatitisa i ekcema.

Ipak, Lucy napominje, da treba proći određeni “nezgodni” tranzicijski period od prestanka korištenja šampona do “izlječenja” vlasišta (masćenje i lagano neugodan miris) jer vlasište naviklo na redovno šamponiranje se još uvijek masti… S vremenom to se poboljšava dok se vlasište kompletno ne normalizira. Poslije tog tranzicijskog perioda, Lucy tvrdi i dokazuje da, osim što se ne masti, kosa postaje: gušća, sjajnija, mekana…

Komentari

komentara