Ljepota

Odličan efekt – Očistite lice uz pomoć manga + recept za masku

Napisao admin

Mango, osim što ima prelijep ukus, ima i odličan efekat na našu kožu.


Foto:arhiva

Mango je tropska voćka koja nam dosta može pomoći kako u očuvanju organizma, tako i za ljepotu kože. Pošto je bogat vitaminima, njegovim konzumiranjem i upotrebom možemo ojačati imuni sistem, spriječiti razvijanje kancerogenih ćelija, poboljšati metabolizam i očistiti kožu od akni, manjih bubuljica i ostalih promjena.

 

Jedna čaša manga sadrži: 105 kcal, 25% vitamina A, 76% vitamina C, 11% vitamina B6, 9% vlakana, 9% bakra, 7% kalijuma i 4% magnezijuma (procenat se odnosi na dnevni unos).

Mango se može koristiti na dva načina: spolja i iznutra.

 

Spolja: Jednostavno stavite jedan mango u blender i sameljite ga. Možete dodati i kašiku meda. Stavite smjesu na lice i sačekajte da se osuši. Zbog beta karotena (koji naš organizam pretvara u vitamin A) i vitamina C, redovnom upotrebom maske lice će se samo liječiti i obnavljati. Takođe možete napraviti ovu odličnu masku:

 

Sastojci:

– 1 mango

– 2 kašike zobenih pahuljica

– 2 kašike badema

-voda

 

Priprema:

U blender stavite zobene pahuljice i badem i sameljite ih dobro. Oljuštite mango i podijelite ga na pola; drugu polovinu pojedite ili odložite u frižider. Polovinu koja vam je ostala podijelite na četiri dijela i stavite ih u blender sa ostalim sastojcima. Miješajte ih oko 1 minut. Nakon toga dodajte malo vode, da dobijete gustu smjesu koja može da se razmazuje.

 

Stavite masku na lice i sačekajte oko 15 minuta da se osuši. Isperite je mlakom vodom.

 

Iznutra: Kada se jede, mango rješava probleme sa kožom, a pogotovo bubuljice. Izvadite sredinu ili sjemenke iz zelenog manga i jedite ih sirove ili skuhane – kako više volite.

ljepotaizdravlje.baa

Komentari

komentara