Ljepota

Vremenska prognoza – NOVA PROGNOZA: Evo šta bi trebalo uslijediti nakon prvog snijega, u naredna tri dana….

Napisao admin

Iako kalendarski zima treba početi tek za mjesec dana, snijeg je prekrio dobar dio jugoistoka Starog kontinenta… Promjena vremena donijela je probleme vozačima jer su ceste mokre a zbog nižih temperatura moguća je i poledica.


Nakon prvoj snijega mnogi se vjerovatno pitaju šta nas dalje očekuje. Evo šta kažu meteorolozi!

 

Prema objavi na Fejsbuk stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna sutra se još mogu očekivati povremene padavine, iako u manjoj mjeri u odnosu na vikend. Očekuju se i sunčani periodi. Ujutro se očekuje magla i mraz ponajprije u Srbiji, Kosovu i sjeveru Crne Gore.

U utorak i srijedu očekuje se novo naoblačenje uz oborine, u obalnim dijelovima kiša. U Srbiji, Kosovu i nizinama sjevera Crne Gore kiša, uz kišu je moguća pojava i susnježice i snijega. U planinskim područjima oko i iznad 800 mnv. očekuje se snijeg.

U Makedoniji i Albaniji oblačno s kišom samo u najvišem gorju se očekuje snijeg.

Očekuje se da će puhati umjeren i pojačan istočni i sjeveroistočni vjetar u Srbiji, Kosovu i sjeveru Crne Gore, uz obalu istočnjak i jugoistočnjak.

Za drugi dio sedmice predviđa se novo naoblačenje s padavinama, a mogućnost za snijeg je na sjeveru Crne Gore, zapadu i jugozapadu te sjeveru Srbije i naravno u planinama tokom četvrtka i petka. Drugdje uglavnom kiša. Očekuje se vjetrovito i hladno vrijeme u Srbiji, na Kosovu te sjeveru Crne Gore, uz umjeren do jak istočnjak i sjeveroistočnjak. U ostatku regije južni i jugoistočni vjetar umjeren do jak.

Za vikend se očekuje postepena stabilizacija vremena uz slabljenje vjetra, međutim zadržati će se hladno vrijeme.

Minimalne temperature u Srbija, na sjeveru Crne Gore i na Kosovo trebale bi se kretati od -5 do 1°C, u planinama od -11 do -3°C, a maksimalne od 1C do 6°C, u planinama od -3 do 2°C.

 

Evo i prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda:

Utorak 24.11.2015. – Oblačno vrijeme. U nižim područjima Bosne sa kišom i susnježicom, a u višim sa snijegom. U Hercegovini kiša. Padavine slabog do umjerenog intenziteta. Jutarnje temperature od -1 do 4, na jugu od 6 do 9, a dnevne od 2 do 7, na jugu od 8 do 11°C.

Srijeda 25.11.2015. – Pretežno oblačno vrijeme. Slabe padavine se očekuju u istočnoj Bosne, ponegdje u centralnim i južnim područjima BiH. U višim sa snijegom, a u nižim sa kišom ili susnježicom. Jutarnje temperature od -2 do 3, na jugu od 4 do 8, a dnevne od 1 do 5, na jugu od 6 do 10°C.

Četvrtak 26.11.2015. – Oblačno vrijeme. U Hercegovini sa kišom. U višim područjima Bosne sa snijegom, a u nižim sa susnježicom i kišom. Padavine slabog do umjerenog intenziteta. Jutarnje temperature od -4 do 0, na jugu od 3 do 7, a dnevne od -1 do 4, na jugu od 7 do 10°C.

ekskluziva.ba

Komentari

komentara