Ljepota

Nauka objasnila – Evo zašto neki frajeri više vole plavuše, a neki brinete!

Napisao admin

Netko voli vitke djevojke manjih grudiju i čvrste guze, nego voli raskošnije, netko voli plave, netko voli brinete… O okusima se ne raspravlja.


Ilustracija (Foto: arhiva)

No koliko god ljepota bila subjektivna, društvo je prihvatilo ( i nametnulo) određene standarde ljepote. Teško da ćete na plakatima vidjeti djevojku koja odudara od stereotipa seksi žene, piše Net.

 

Plava kosa je vjerojatno uvijek bila poželjna osobina i za to postoje razne teorije evolucijske psihologije. Od toga kako svijetla kosa simbolizira mladost pa su time i plavuše privlačnije muškarcima jer izgledaju zdravije, do toga kako svijetloputi ljudi imaju sporiji metabolizam pa plavuša troši manje hrane nego brineta.

 

No čak i ako su točne, te teorije su teško primjenjive, obzirom na to da muškarci više ne naganjaju mamute s kopljem u rukama.

 

Ipak, studije Virena Swamija i Seishin Berrett pokazuju kako su i danas plavuše privlačnije.

 

U prvom istraživanju ista djevojka je sjedila u kafićima kao plavuša, brineta ili kao crvenokosa. Muškarci su joj najčešće prilazili dok je imala plavu kosu. No u drugom dijelu istraživanja muškarci su ocjenjivali fotografije iste djevojke s drugim bojama kose. Kao najljepšu su proglasili brinetu.

 

Dr. Swami and dr. Berrett zato su postavili hipotezu kako muškarci češće prilaze plavušama zato što se brineta – plaše.

 

U prilog toj teoriji ide i istraživanje sveučilišta u Londonu prema kojem je 81 posto muškaraca ocijenilo brinetu kao inteligentnu, a 67 posto kako samodostatnu, kada su ih pitali kakav im dojam ostavlja.

 

Prema tim istraživanjima, sklonost plavušama ili brinetama ustvari pokazuje što muškarac traži od žene. Traži li ženu o kojoj će se brinuti, ili traži ravnopravnu partnericu.

cure.ba

Komentari

komentara