Ljepota

Sofisticiranost, elegancija i stil – U nju gleda cijeli svijet: Ima sedam doktorata i besprijekoran stil!

Napisao admin

Elegancija, stil i sofisticiranost imaju jedno drugo ime, i ono glasi Sheikha Mozah bint Nasser. Supruga katarskog emira i jedna je od njegove tri žene zaslužuje svaki minut pažnje svijetskih medija.


Sheikha Mozah (Foto: oslobodjenje)

Sheikha Mozah je rođena 1959. godine, u gradu Al Khor, na sjevernoj obali Katara. Sa ocem je živjela nekoliko godina u Egiptu i Kuvajtu, da bi se nakon udaje za princa, šeika Hamad bin Khalifa Al Thani, vratila u Katar.

 

Njena najvažnija titula su svakako njena djeca, ima petoricu sinova i dvije ćerke. Primjetićete da je i dalje savršene figure, iako je majka sedmero djece.

 

Supruga katarskog emira postala je 1977. kad je imala 18 godina. U to vrijeme je bila student Univerziteta u Kataru, a zvanje diplomiranog sociologa dobila je devet godina nakon udaje.

 

Najveća ljubav šeika Hamada

 

Druge dvije žene, odnosno rođake, princ Hamad smatra političkim brakovima, izjašnjavajući se da je Moza, obična djevojka, njegova jedina ljubav. Po Šekspirovoj ironiji, nakon udaje, njen otac, radikalni borac za ravnopravniju podjelu bogatstva u Kataru, poslat je u zatvor od strane njenog svekra zbog navodne neposlušnosti. To je trajalo do 2005. godine, kada ga je princ Hamad svrgnuo sa vlasti i time otvorio vrata liberalnijeg Katara ka svijetu, što je omogućilo Mozi da ispravi očevu krivicu i krene putem najmoćnije žene Bliskog istoka.

 

Mozah znanje sjajno primjenjuje u praksi, aktivna je  u mnogim organizacijama, poput Arapske demokratske organizacije, Organizacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice i raznih programa za pomoć djeci.

 

Nalik glumici na prvi pogled, ustvari je veoma cjenjena figura svoje nacije, naročito što se tiče političkog i socijalnog angažovanja i snažan primjer emancipacije žena, u sredini u kojoj je to vjekovima onemogućavano.

 

Od žene, koja je skriveno pomagala raznim organizacijama, sada je jedna od onih koja svoju poruku prenosi liderima država svijeta. Kombinujući izuzetnu ljepotu sa intelektualnošću, obezbjedila je sebi mjesto u krugu najutjecajnihih ljudi svijeta čime je postala najbolji ambasador svoje zemlje. 

 

Značajan je njen rad u “Katar fondaciji, kojom upravlja njen suprug, a koji je izgradio ” Grad obrazovanja” u Dohi i doveo u Katar američke fakultete.

 

Veliki je borac za prava žena, kao i osnivačica Al Jazeera televizijskog kanala za djecu (Al Jazeera Children’s Channel). Broji prestižne angažmane, od predsjednice Arapske demokratske fondacije (Arab Democracy Foundation) do aktiviste UNESKO-a (UNESCO).

 

Isto tako je osnivač poznate organizacije Silatek (Silatech), pružajući podršku svakoj mladoj osobi pri zaposlenju. Zbog svega nabrojanog, nije slučajnost što ju je Forbs svrstao na 74. mjesto, liste ’’100 najmoćnijih žena svijeta’’ (The World’s 100 Most Powerful Women).

 

U Gazi je Mozah pokrenula izgradnju niz obrazovnih institucija, a njen rad je doveo do toga da ova žena posjeduje sedam  počasnih doktorata.

 

Mozah supruga često prati na njegovim službenim putovanjima. Svjetsku javnost je privukla besprijekornim stilom, ali i stavom, koji je uvijek jasno iznosila držeći govore u vodećim političkim i društvenim instutucijama.

 

Za nju kažu da je najveća ljubav šeika Hamada bina Khalifa Al Thanija, a njihov sin Tamim, iako nije prvorođeno djete katarskog vladara, proglašen je za prestolonasljednika i nosi titulu sadašnjeg emira.

 

Stil koji podsjeća na Holivudski glamur 

 

Ni po stilu oblačenja, nije ostala nezapažena. Naprotiv. Može se uporediti sa mnogim glamuroznim damama internacionalne političke scene. Voli zapadne dizajnere, pa ćete je često vidjeti u cipelama Kristijana Lubuten (Christian Louboutin) i kreacijama Žan Pola Gotjea (Jean Paul Gaultier), što ju je situiralo među najbolje odjevene žene svijeta.

 

O stilu prva dame Katara svoje su rekli i “Vouge” koji je uvrstio u pet najbolje odjevenih žena svijeta. “Veniti fer” ju je progasio najljepše obučenom damom plave krvi.

 

Njen zaštitni znak su turbani i dugačke haljine koje, shodno tradiciji, ne otkrivaju ništa, ali su veoma stilizovane, jarkih boja i istaknutog struka. Tamna šminka i Kartije (Cartier) nakit su na njoj uvijek prisutni, a ljubitelj je i rukavica, tašni, kaiševa i nezaobilaznih Hepbern (Hepburn) naočara za sunce. 

 

Šeik Hamad podržava suprugu u svim sferama, pa ćete ih na raznim prijemima vidjeti čak usklađenih odjevnih kombinacija. Na svu tu pažnju, Mozah mu uzvraća simpatičnom opaskom da nikada neće obući štikle toliko visoke, da ne bi bila viša od muža i uvrijedila ga, jer ga neizmjerno poštuje.

 

Mozah je jedna od rijetkih dama koja 365 dana u godini oblači komade visoke mode, “Chanel” i “Dior” njene su omiljene modne kuće.

 

Svojom ljubaznošću i smirenošću, požrtvovanošću i brigom za druge, ulila je povjerenje onima kojima je podrška i borba bila najpotrebnija. Uprkos neprocjenjivom bogatstvu, novcem se ne rasipa, već ga koristi kako bi pružila svakome mogućnost koju zaslužuje i način života dostojan čovjeka, zbog čega joj se dive kraljevske porodice čitavog svijeta, ali i mnogi drugi.

oslovidjenje.ba

Komentari

komentara